fbpx

Nu uitați să dați acele ceasornicului înainte: în această noapte, trecem la ora de vară. Sfaturi pentru un somn mai bun

În noaptea dintre 30 și 31 martie curent, moldovenii îşi vor da ceasurile cu o oră înainte, astfel încât ora 3:00 va deveni 4:00. Datorită acestui obicei practicat în zeci de țări, ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit, potrivit Mediafax.

Pentru a acomoda treptat corpul cu diferenţa orară, specialiștii vin cu următoarele sfaturi:

Evită somnul neregulatStatul prea mult în pat şi somnul neregulat dereglează ceasul biologic. Acestea îi permit corpului să rămână treaz la ore care, în mod normal, sunt rezervate pentru odihnă.

Dacă eşti obosit în timpul zilei, nu trebuie să dormi, deoarece acest lucru îngreunează adormirea în timpul nopţii. Trebuie să îţi ţii mintea ocupată când simţi oboseala, deoarece aşa se păstrează rutina normală de somn şi se reglează ceasul biologic.

MediteazăDacă te chinui să adormi, poţi încerca să meditezi. Acest tip de exerciţii te ajută să uiţi de ceea ce s-a întâmplat în timpul zilei şi îţi pregăteşte mintea şi corpul pentru odihnă.

Schimbă ceasul înainte de culcareEste un lucru valabil pentru dispozitivele care nu trec în mod automat la ora de vară, iar modificarea poate ajuta mintea să se relaxeze. Astfel, îţi induci starea de oboseală şi eviţi o potenţială confuzie pe timpul dimineţii, deoarece nu mai există ceasuri în casă care să arate ore diferite.

Instalează jaluzele care blochează pătrunderea luminiiCeasul biologic este reglat de ciclul luminii – întuneric. Acest fapt îţi poate cauza probleme de somn odată cu trecerea la ora de vară, deoarece nopţile devin mult mai luminoase. Confuzia poate fi evitată prin cumpărarea unor jaluzele care blochează lumina, care asigură întunericul în dormitor şi îi induc creierului ideea că a venit ora de culcare.

Nu te îngrijora că pierzi ore de somnÎngrijorările referitoare la pierderea orelor de somn te pot menţine treaz în timpul nopţii, deoarece ideea se joacă cu mintea ta şi te face să te gândeşti continuu la faptul că nu poţi să dormi. Poţi accepta pur şi simplu ideea că există zile în an în care pierzi din orele de somn sau în care nu poţi dormi şi astfel vei scăpa de griji, având un somn mai bun.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. Moldova a preluat această practică în anul 1979.

De menționat că Republica Moldova ar putea renunța la schimbarea orei, după ce Guvernul a anunțat că va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană în contextul în care, pe 26 martie anul curent, deputații europeni au votat, cu o largă majoritate, abolirea schimbărilor sezoniere ale orei în Uniunea Europeană în 2021.

Articole asemănătoare

Back to top button