fbpx

„Nu poți avea succes dacă n-ai muncit constant”. Sfaturile unui profesor de matematică pentru tinerii care urmează să susțină BAC-ul la această disciplină

Mâine, mii de elevi din țară vor susține al treilea examen de Bacalaureat, cel la matematică. Pentru că, anual, cei mai mulți tineri își fac griji anume pentru acest test, dar și numărul celor care îl promovează este mai mic decât la celelalte discipline, am hotărât să întrebăm un profesor despre secretele unor răspunsuri pe măsură și obținerii unei note mari la BAC.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Alexandru Leahu este profesor de mai bine de patru ani, timp pe care l-a dedicat creării relațiilor strânse cu elevii săi. Totodată, tânărul a fost formator național la un workshop referitor la motivarea elevilor în cadrul orelor de matematică.

Deși abia la început de carieră, profesorul a reușit să treacă prin responsabilitatea pregătirii elevilor pentru examenele de Bacalaureat. Potrivit lui Alexandru Leahu, dacă elevii ar reuși să se concentreze mai mult, atunci rezultatele ar fi diferite.

„Generația care susține anul acesta examenul de bacalaureat întîmpină de fapt probleme cu focusarea. Oamenii au un nivel scăzut de atenție”, spune dascălul.

Din cele observate de el, profesorul spune că cei mai mulți elevi dau de greu la itemii cu geometria plană și cu parametri, însă asta nu înseamnă că tinerii trebuie să se pregătească doar la aceste capitole. Fiecare item necesită atenție aparte.

„Atenția trebuie acordată tuturor itemilor. Totuși, aș putea, în mod special, menționa itemul 12. Știu că tinerii urăsc literile în matematică. Din păcate, în liceu, matematica constă în mare parte doar din ele. Itemul de probabilitate parcă e rupt de această disciplină, aici cred că ar putea obține maximul de puncte fiecare elev, indiferent de calitatea pregătirii lui, important să diferențieze aranjamentele de combinări”, le mai spune Alexandru Leahu elevilor din toată țara. 

Totodată, deși nu prea susține această motivație, profesorul știe formula simplă pentru a obține fără prea mult efort măcar nota minimă la BAC-ul la matematică.

„Știu că mulți se duc la bac cu gândul: „să iau un 5 și voi fi fericit”. Pentru fericirea tuturor ar fi bine să fim focusați pe itemii unde trebuie doar de completat caseta (primii itemi), la cel despre probabilitate și la cel despre numere imaginare și poate că aveți fericirea în buzunar. În acest caz pentru fericire nu trebuie chiar atât de mult”, mai spune cadrul didactic.

Chiar dacă susține că testul de Bacalaureat la matematică nu este chiar atât de imposibil pe cât și-l imaginează viitorii absolvenți, profesorul ar schimba unele aspecte pentru a-i ajuta pe elevi să-l promoveze mai ușor și să obțină o notă mai mare.

„Eu cred că un test de Bac, la fel ca și orice alt test, trebuie să admită o greșeală. Elevii ar trebui să aibă dreptul să greșească și să poată lua oricum o notă de 10. Totodată, metoda de notare are nevoie de o schimbare. Există mai multe tipuri de note de 8, dintr-un capăt de interval și din alt capăt. În mod normal sunt ambele 8, dar în mod real procentul de realizare a testului diferă considerabil în acest caz”

Totodată, dascălul crede că itemii de logică au fost ignorați și aproape excluși definitiv din testele apărute în ultimii ani și că ar merita să fie adăugate.

Pe lângă sugestii și secrete, profesorul îi îndeamnă pe toți tinerii, care urmează să susțină BAC-ul, să fie încrezători în ceea ce știu și au învățat și să abordeze cu atenție subiectele de la examen.

„Secretul unui rezultat frumos este munca asiduă timp de trei ani. La testul de matematică nu ai cum să ai succes dacă n-ai muncit constant, ci regulat. Nu te poți trezi peste noapte cu capacitatea de a scrie un test bine, așa funcționează lucrurile”, spune Alexandru.

Totuși, în viziunea profesorului, munca și cunoștințele adunate pe băncile de liceu ar putea fi insuficiente dacă ar fi aplicate în lipsă de focusare și atenție. „Matematica e mult mai frumoasă decât unii pretind să creadă”, spune pe final tânărul despre disciplina sa. 

ZUGO le dorește elevilor succes la examenul de Bacalaureat la matematică!

Articole asemănătoare

Back to top button