fbpx

Nicu Popescu: „Autoritățile au fost și sunt pregătite ca Aeroportul să nu cadă în mâinile rușilor”

„În urmă cu un an, atunci când a izbucnit conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, autoritățile din Republica Moldova au luat în calcul să arunce în aer pista unui aeroport astfel încât armata rusă să nu preia obiectivul strategic”, a afirmat Nicu Popescu, ministru de Externe din Republica Moldova, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Popescu menționează că toate instituțiile statului erau pregătite cu un an în urmă de riscuri pentru țara noastră, inclusiv la Aeroportul Chișinău. Întrebat cum Republica Moldova și-ar fi putut apăra aeroportul, oficialul a spus că „există modalități standard de protecție a unui aeroport”.

„Și înainte de război, instituțiile noastre au ținut cont de scenarii care includeau nu doar gestionarea fluxurilor de refugiați, ci și de scenarii în care Moldova ar deveni victima acțiunilor ostile, nu neapărat militare. Astfel, serviciile noastre se pregăteau pentru diferite riscuri, inclusiv în ceea ce privește aeroportul. În asemenea cazuri există opțiuni standard de protecție. În mod practic e vorba de funcționalitatea aeroportului, depinde de recepția aeronavelor pe pistă. Prin distrugerea sau blocarea pistei poate… nu voi intra în detalii”, a declarat ministrul de Externe.

Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu, zilele trecute, că planul Rusiei este de a înlocui conducerea prooccidentală a R. Moldova, iar pentru asta Moscova și-ar dori să preia controlul Aeroportului din Chişinău.

„Ruşii plănuiesc toate acestea de mult timp. Totuși, Moldova şi Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-şi pună în aplicare planul? De unde ar urma să trimită acolo trupele şi echipamentul lor? Ruşii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chişinău. Aşa că trebuie să folosească acest aeroport şi toate resursele Transnistriei”, a declarat președintele Ucrainei.

 

Articole asemănătoare

Back to top button