fbpx

Nemerenco și diploma de master: De la originile „epopeii” până la proteste în fața Președinției

Diploma de master deținută de fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco a devenit unul dintre subiectele cele mai discutate. Totul a început de la un articol publicat de blogherul Eugen Luchianiuc, apoi a degenerat în acțiuni politice și solicitarea către funcționară de a părăsi funcția de consilieră prezidențială, pe care o deține acum.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Nemerenco nu a fost la ore și nu era pe listă?

Pe 14 ianuarie Eugen Luchianiuc scrie că Ala Nemerenco nu se regăsește îl lista absolvenților pe portalul Școlii de Management în Sănătate Publică. Acesta afirmă că a discutat și cu patru persoane care au finalizat cursurile și ar fi trebuit să fie colegi de grupă cu oficiala, însă aceștia ar fi spus că ea nu le-a fost colegă.

În scurt timp, mai multe portaluri de știri au preluat informația. Ca urmare, Ala Nemerenco a publicat toate diplomele sale de studii. „În ceea ce privește diploma de master, pentru că am fost sunată de reprezentanți ai presei, precizez că aceasta a fost oferită celor nouă lectori, și mie printre ei, care au pus bazele fondării Școlii de Management în Sănătate Publică. Alături de alți colegi am mers la multe cursuri de pregătire în diferite țări anume cu scop de a forma curricula acestei școli, cursuri care au fost echivalate prin această diplomă de master”, scrie Nemerenco.

USMF cere scuze publice și recunoaște documentul

Pe 15 ianuarie Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testimițeanu” emite un comunicat prin care informează despre faptul că diploma i-a fost într-adevăr emisă Alei Nemerenco prin ordinele Ministerului Sănătății (MSMPS) și USMF.

„Reiterăm solicitarea de a prezenta public scuze pentru materialele defăimătoare publicate, ce vin să atace integritatea Universității și a Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP), imaginea cadrelor științifico-didactice, a masteranzilor și a absolvenților ȘMSP”, se arată în comunicat.

Cei șapte care au obținut similar diploma de master

Pe lângă Ala Nemerenco, print-un ordin al USMF; diploma de master a fost obținută de alte șapte persoane. Documentul, la fel, este publicat de Eugen Luchianiuc. Potrivit blogherului, în document se regăsesc numele lui  Pavel Ursu – șeful reprezentanței Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova în 2007, Viorel Soltan – șeful unui ONG din domeniul sănătății, Svetlana Ștefăneț de la UNICEF, Mihai Ciocanu – șef al unui spital, Oleg Lozan – șeful de la Școala de Management în Sănătate Publică, Valeriu Sava – un fons funcționar de la Ministerul Sănătății de atunci.

Lista celor cu masterat din… by euscatel

Ministerul Educației nu recunoaște diploma de master?

Într-un răspuns oferit de către Ministerul Educației deputatei Alla Darovanaia se arată diploma s-a obținut contrar legii. Documentul conchide că, potrivit legii, pentru admiterea la studiile postuniversitare de master era nevoie de prezentat diploma de licență, iar absolvirea avea loc cu susținerea obligatorie а tezei.

În documentul publicat de parlamentară se arată că titlul de master a fost oferit contrat normelor Legii învățământului. Ministerul Educației preciza că va solicita USMF evaluarea calității programelor de studii a ȘMSP.

Documentul este publicat de deputată socialistă pe 28 ianuarie, iar pe 2 februarie, în cadrul unui briefing susținut alături de colegul său Vladimir Odnostalco, se cere MSMPS să anuleze ordinul prin care a fost emisă diploma, iar Alei Nemerenco – să își prezinte demisia.

Ca urmare, consiliera prezidențială scrie pe pagina sa de Facebook că „nu o să discute legalitatea diplomelor sale cu deputați care se complac în rol de circari ambulanți în loc să muncească pentru oameni și se pricep doar la trafic de influență în domeniul farmaceutic și ale drogurilor”.

Nemerenco îi pe deputați de răzbunări personale și susține că ar fi oprit scheme ale parlamentarilor în 2019. „În medicină studiile sunt puțin altfel decât la alte specialități, iar masterat nu există cu excepția managementului și sănătății publice, o instruire suplimentară și nu obligatorie”, punctează fosta ministră.

Maia Sandu își apără consiliera?

Fiind întrebată despre diploma Alei Nemerenco, șefa statului afirmă că aceasta „și-a meritat toate diplomele și toate funcțiile”. În același timp, președinta a făcut referire la o presupusă campanie de denigrare.

„Doamna Nemerenco este un om competent, muncitor. Cred că toți cetățenii care o urmăresc își dau seama că este un om muncitor, cinstit, care și-a meritat toate diplomele și toate funcțiile pe care le-a avut. E o campanie lansată de oponenții politici care vor să-mi discrediteze echipa”, spune președinta.

Indignarea studenților de la medicină și protestul de la Președinție

La începutul lunii februarie, într-conferință de presă, un grup de studenți de la USMF anunță că sunt indignați de faptul că Nemerenco a primit diploma de master fără examene de admitere, nu a urmat cursurile și nu a susținut teza. Informația a fost intens difuzată de portaluri web și televiziuni afiliate socialiștilor.

Pe 3 februarie în fața Președinției se adună un grup de tineri pentru a-i cere demisia Alei Nemerenco. Aceștia au pregătit pancarte prin care îndeamnă procurorul general să atragă atenție la diploma funcționarei.

Diploma consilierei prezidențiale ar fi în topul căutărilor pe Google?

Când părea că spiritele se calmează, în spațiul public apar informații precum că subiectul ar fi în topul căutărilor pe Google. Unele portaluri de știri scriu că atunci când se caută informații despre diplome de master prioritar ar fi afișate informații despre actele de studii ale Alei Nemerenco. Informația respective, însă, potrivit persoanelor din domeniu, ar trebui analizată critic, deoarece există mai multe chestiuni tehnice care influențează afișările, de exemplu browserul utilizat, istoria căutărilor anterioare, regiunea de unde se face căutarea și altele.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button