fbpx

video | Momentul în care o porțiune de șosea o ia la vale: Imaginile cu drona arată efectele dezastruoase ale inundațiilor din SUA

Terenul încă se prăbușește, în California, în urma inundațiilor catastrofale de săptămâna trecută. O porțiune de șosea a dispărut într-o alunecare de teren. În imaginile postate de pompieri se vede cum o bucată mare de asfalt se desprinde și o ia la vale. Preşedintele SUA Joe Biden va merge joi în zonele din California devastate de furtunile care au ucis cel puţin 20 de persoane.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De altfel, imagini filmate din elicopter sau cu drona au arătat case și drumuri distruse de mai multe alunecări de teren. Meteorologii avertizează că pământul este saturat cu apă și astfel de catastrofe pot avea loc oricând.

Joe Biden va vizita „comunităţile afectate de distrugeri în urma furtunilor recente, va analiza eforturile de reconstrucţie şi va evalua ajutorul federal suplimentar necesar”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat luni seară.

Din 27 decembrie, violente furtuni de iarnă au provocat inundaţii, alunecări de teren şi scurgeri de noroi în California, scrie digi24.ro.

Sâmbătă, trombe de apă s-au abătut asupra zonei de coastă de la Oceanul Pacific, provocând revărsarea multor râuri şi inundarea zonelor urbane, caselor şi terenurilor agricole afectate de o secetă interminabilă. Liniile electrice au fost avariate, iar câmpurile şi drumurile au fost înghiţite de ape.

Succesiunea acestor furtuni de la sfârşitul lui decembrie ar putea, totuşi, să se încheie în curând. Serviciul naţional de meteorologie din această ţară (NWS) prognozează pentru weekend „o perioadă de vreme mai uscată peste California şi sud-vestul Statelor Unite”.

California va avea, probabil, în sfârşit, timp să repare pagubele, să restabilească electricitatea – aproximativ 20.000 de case erau lipsite de curent electric duminică dimineaţă – şi să tragă învăţăminte din aceste intemperii „fără precedent la scara vieţii noastre”, potrivit guvernatorului acestui stat, Gavin Newsom.

La San Francisco, ultimele patru luni au fost cele mai ploioase din iarna anilor 1972-1973. În acelaşi timp, California, a cărei agricultură hrăneşte America de Nord, se confruntă cu o secetă pe termen lung fără precedent.

Cu toate acestea, ploile torenţiale din ultimele săptămâni nu vor inversa tendinţa. Ele „nu vor fi suficiente pentru a umple lacul Mead”, avertizează NWS, de exemplu, despre acest rezervor gigantic de pe fluviul Colorado care udă California şi al cărui nivel scade inexorabil de ani de zile.

Dar infrastructurile de control şi de retenţie a apei – diguri, lacuri artificiale, albii regularizate ale râurilor – „au fost proiectate acum 40, 50 de ani” pentru „o lume care nu mai există”, a estimat sâmbătă Newsom. Prin blocarea scurgerii apei, aceste amenajări limitează reîncărcarea vitală a pânzelor freatice, explică specialiştii.

Guvernatorul democrat, unul dintre cei mai angajaţi din Statele Unite în ceea ce priveşte schimbările climatice, intenţionează să abordeze aceste probleme, deoarece „arşiţa devine mult mai fierbinte, seceta mai secetă (…) şi umiditatea mai umedă”. Încălzirea globală, spun oamenii de ştiinţă, creşte frecvenţa şi intensitatea fenomenelor meteorologice extreme.

Articole asemănătoare

Back to top button