fbpx

Moldovenii din Azerbaidjan vor putea vota doar până la ora 18:00. Capitala țării este în stare de asediu

Moldovenii din Azerbaidjan vor putea vota doar până la ora locală 18:00. Comisia Electorală Centrală (CEC) a dispus programul special pentru secția de votare din capitala azeră din cauza stării de asediu instituită inclusiv în capitala Baku.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform CEC, acțiunea este determinată de necesitatea asigurării votului în maximă siguranță pentru alegători, cât și pentru membrii organului electoral. Ultimii urmează să numere și totalizeze rezultatele alegerilor, deplasându-se ulterior la domiciliu în intervalul orelor permise.

Declararea de către autoritățile Republicii Azerbaidjan a Legii marțiale în legătură cu conflictul militar azero-armean prevede introducerea stării de asediu în mai multe orașe, inclusiv în orașul Baku. Prin urmare, starea instituită depășește limitele suveranității naționale a statului, iar Republica Moldova, prin reprezentanța Ambasadei, are obligația să respecte și să se conformeze legilor țarii gazdă.

Această situație limitează accesul în orașe, iar aflarea pe străzi după orele 19:30 nu este recomandabilă. La fel, în intervalul orelor 21:00 – 06:00. aflarea persoanelor pe străzi și în spații publice fără permise speciale este interzisă.

Precizăm că, astăzi, 30 octombrie, CEC a anunțat că toate cele 139 de secții de votare din străinătate au permisiunea de a activa pe 1 noiembrie. Pentru a vota, moldovenii din mai multe țări vor avea nevoie de scrisori justificative, care pot fi găsite pe paginile oficiale ale misiunilor diplomatice.

Articole asemănătoare

Back to top button