fbpx

Moldova se confruntă cu un deficit de peste 5000 de asistenți medicali. Câți dintre cei care activează sunt pensionari?

În Moldova este un deficit de peste 5000 de asistenți medicali. Un astfel de raport este prezentat de autorități, astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest an, tema campaniei de promovare a Zilei Mondiale a Sănătăţii este axată pe susţinerea asistenților medicali și moașelor, reflectând rolul esențial al acestora în furnizarea de îngrijiri medicale în întreaga lume.

„Asistenții medicali și moașele oferă o gamă largă de servicii esențiale la nivel de comunitate şi sunt persoanele care își dedică viața îngrijirii mamelor și copiilor, acordării serviciilor de imunizare şi îngrijirii persoanelor în vârstă.

Ziua Mondială a Sănătății în anul 2020 este un motiv în plus să exprimăm recunoștința noastră celor peste 23.000 de asistenți medicali, care activează în Republica Moldova. Acest număr constituie aproape două treimi din totalul lucrătorilor medicali, ei având un aport considerabil în asistența medicală a populației”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit raportului, țara noastră se confruntă cu un deficit de peste 5000 de asistenți medicali, condiționat de procesele migraționale, cât și de îmbătrânirea personalului medical. În același timp, în jur de 17% din asistenții medicali și moașe sunt de vârstă pensionară, dar continuă să activeze, deoarece serviciile lor sunt solicitate de către instituțiile medicale și de către populație.

„Ca parte a unei echipe multidisciplinare de îngrijire a sănătății, asistenții medicali și moașele contribuie semnificativ la îndeplinirea angajamentelor asumate în Declarația de la Astana din 2018 privind asistența medicală primară, realizând îngrijirea centrată pe pacient în comunitate.

Asigurarea unui nivel înalt de servicii de sănătate pentru toți va depinde de faptul, dacă există un număr suficient de asistente și moașe bine instruite și susținute”, mai spun reprezentanții.

La nivel global există un deficit de aproape 18 milioane de lucrători în domeniul sănătății. Aproximativ jumătate din această deficiență sunt asistenți medicali și moașe. În anul 2020 marcăm cele 22 de milioane de asistenți medicali și două milioane de moașe care constituie jumătate din forța de muncă globală din sectorul sănătății.

Un eveniment important la nivel global va fi lansarea în anul 2020 a primului raport mondial al OMS privind asistența medicală. Raportul va oferi o imagine globală a forței de muncă în asistența medicală și va susține planificarea bazată pe dovezi pentru a optimiza contribuția acestei forțe de muncă la îmbunătățirea sănătății și a bunăstării pentru toți.

Ministerul a lansat, astfel, și un apel la acțiune pentru Ziua Mondială a Sănătății!

Ce putem face noi toți pentru a susține asistenții medicali și moașele (populația, autoritățile, medicii și conducătorii instituțiilor medicale)?

  1. Apreciem și ne exprimăm recunoştinţa pentru munca asistenților medicali și moașelor și ceea ce fac zi de zi pentru a ne menține sănătoși;
  2. Investim în pregătirea și educația lor;
  3. Le asigurăm condiţii adecvate de muncă și remunerare corespunzătoare;
  4. Le ascultăm părerea şi îi antrenăm în luarea deciziilor.

Articole asemănătoare

Back to top button