fbpx

Mitropolia consideră că ultimele decizii ale autorităților sunt firești, însă are „o obiecție majoră”. Cu ce măsură nu este de acord?

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldovei a luat cunoștință cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, emisă pe 29 mai, cu privire la redeschiderea bisericilor și crede că măsurile recomandate sunt firești, însă are „o obiecție majoră”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Responsabilii spun că sunt pertinente și binevenite constatările din cadrul documentului, cu privire la rolul și importanța Bisericii, dar și că salută, în egală măsură, apelul la dialog și conlucrare.

„Biserica a pledat și va pleda ferm pentru respectarea normelor sanitare și de igienă. Încurajăm acolo unde este posibil să se oficieze slujbele în aer liber, lângă lăcașurile de cult sau în altarele de vără, folosind difuzoarele. Binecuvântăm ca preoții să se implice activ, alături de autoritățile locale și instituțiile medicale, la informarea și prevenirea maladiei în societate, prin intermediul cuvintelor predicatoriale, dar și în timpul oferirii asistenței religioase credincioșilor”, au declarat reprezentanții.

Cu toate acestea, Mitropolia are și o obiecție majoră legată de recomandarea Comisiei – privind abținerea de la ritualul de împărtășanie.

„Subiectul Împărtășaniei este foarte important și existențial pentru Biserică, de aceea nu poate constitui obiectul unor dezbateri publice și tratat într-o argumentare pur laică. Ea nu poate fi negociată, constituie leacul nemuririi, izvorul luminii, nădejdei și al unirii cu Dumnezeu. Discuțiile și opiniile care se vehiculează pe această temă pornesc dintr-o perspectivă diferită și trebuie interpretată într-o abordare duhovnicească. De aceea, Biserica Ortodoxă își rezervă dreptul, ghidându-se după propriile rânduieli și învățături, să se împărtășească în continuare așa cum a făcut-o și până acum”, este scris în comunicat.

Amintim că CNESP a decis ca, de pe 5 iunie, în Moldova să fie permise întrunirile cu caracter religios, chiar și în interiorul lăcașelor. Totuși, specialiștii au impus o listă cu reguli pe care să le respecte angajații și enoriașii, cerându-se și abținerea de la ritualul de împărtășanie.

Articole asemănătoare

Back to top button