fbpx

Ministrul Muncii și Protecției Sociale răspunde protestatarilor care cer Guvernului să le achite integral facturile

Ministrul Muncii și Protecției Sociale răspunde revendicărilor protestatarilor care cer achitarea integrală a facturilor de către Guvern pentru perioada rece a anului. Alexei Buzu spune că autoritățile ajută cetățenii cu venituri modeste să facă față iernii prin compensarea parțială a facturii la gaz, agent termic și electricitate. Potrivit ministrului, răspunsul Guvernului la solicitările protestatarilor este sistemul de compensații „Ajutor la contor”, pe care-l califică drept unul eficient, țintit, orientat spre cetățenii cei mai vulnerabili, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că Guvernul ajută cetățenii să facă față tarifelor mari prin compensații în factură. De asemenea, statul a venit cu majorări de salarii și prestații sociale, pentru a ajuta oamenii să țină pasul cu creșterea prețurilor.

„Bugetul public se formează din contribuțiile cetățenilor Republicii Moldova. Asta înseamnă că Parlamentul, Guvernul, eu, în calitate de ministru, avem responsabilitate maximă ca să utilizăm aceste resurse cu grijă, eficiență și transparență. Noi avem, la moment, un mecanism prin care încercăm să identificăm persoanele cu venituri reduse și să le oferim compensații pentru ca factura la agentul termic, gaz, electricitate, să fie mai mică. În prezent, în sistemul „Ajutor la contor” avem aproximativ 800 de mii de gospodării. La 80% dintre acestea li s-a atribuit gradul de vulnerabilitate foarte înalt. Asta înseamnă că Guvernul le achită jumătate din factură. Noi nu putem să oferim compensații pentru toți cetățenii Republicii Moldova, pentru că ar fi o măsură foarte scumpă. În plus, la Guvern trebuie să ne ocupăm și de alte probleme cum ar fi cele din educație, sănătate. Noi trebuie să avem programe țintite, pentru cei cu venituri reduse, trebuie să compensăm mai mult, pentru cei cu venituri mai mari, mai puțin sau chiar deloc”, a spus Alexei Buzu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Duminică, la Chișinău a avut loc un protest antiguvernamental organizat de Mișcarea Națională Pentru Popor. Manifestanții au cerut Guvernului să achite integral facturile pentru lunile de iarnă. Ministrul spune că solicitarea este utopică pentru Republica Moldova care este importatoare de resurse energetice.

„Nu cunosc state unde se achită facturile integral pentru perioada rece. Sunt țări în care statul își asumă să compenseze benzina, motorina sau alt tip de agent și experiența acestor țări nu este cea mai fericită și nu trebuie preluată. Aceste țări sunt producătoare, exportatoare de resurse energetice, gaz sau petrol. Noi nu putem face acest lucru. Noi trebuie să asigurăm și pensiile, trebuie să facem investiții în sănătate, în infrastructură. Înțelegem că este o perioadă dificilă în special pentru familiile cu venituri reduse. Noi am venit cu măsuri atât pe partea de protecție socială, cât și cu creșteri salariale în sectorul public ca să atenuăm efectele crizei. Dar răspunsul nostru este doar prin acest sistem „Ajutor la contor” prin care cele mai vulnerabile gospodării primesc compensații în mod țintit”, a mai spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Duminică, în timpul protestului antiguvernamental a fost aprobată o Rezoluție potrivit căreia guvernării i se oferă un termen de șapte zile pentru a da un răspuns la solicitarea cetățenilor de achitare integrală a facturilor pentru perioada rece a anului.

Articole asemănătoare

Back to top button