fbpx

Ministra Sănătății anunță când și cu cât vor crește salariile medicilor: „Nu o să majorăm cum s-a făcut până acum”

Curând ar putea fi făcute primele majorări de salariu în sistemul medical. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unui interviu la emisiunea „Cutia Neagră” de la tv8.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ei, primele majorări s-ar putea face în septembrie curent sau, cel târziu, de pe 1 octombrie. Totodată, ministra susține că acest proces va începe pe categorii, iar toate aceste schimbări vor avea loc dacă se va reuși schimbarea legislației.

„Nu o să majorăm salariile cum s-a făcut până acum. Trebuie să identifici la început suma de bani de care ai nevoie, după asta să faci calculele ca să înțelegi pe cât îți ajunge plapuma. Atunci când o desfaci la tot sistemul, unul primește 10 lei, altul 180 și toată lumea e nefericită. Când tu iei un singur element și acoperi mai multe categorii de lucrători medicali, lucrul este simțit. Acum vor beneficia de majorări cei care lucrează la greu – gărzile. Așa au făcut toate țările. Eu voi merge pe experiența altora. Nu vreau să fac nicio încercare pentru a suferi un eșec”, a declarat ministra pentru sursa citată.

Pentru o gardă, Nemerenco punctează că se va mări plata de patru ori, iar brut – ar putea fi o creștere de până la 40-50 de euro pentru o gardă (circa 1000 de lei). În ceea ce ține a doua etapă – ministra s-a referit doar la faptul că sunt plănuite pentru anul viitor.

„Gărzi fac acolo unde nu este suficient personal medical. Astăzi fac gărzi cei care au nevoie de acești bani și îi câștigă cinstit. Sunt medici care fac și 3-4 gărzi și șase, pentru că ei cumulează în diferite instituții. Cunoaștem că cei care fac gărzi sunt în special tineri și o să atingem astfel o categorie care este cea mai pregătită de a-și face bagajele, pentru că cei mai în vârstă rămân în țară”, a explicat Nemerenco.

Tot ministra a mai anunțat că se planifică creșterea îndemnizațiilor medicilor ce acceptă să lucreze în sate sau în alte instituții ce sunt departe de locul lor stabil de trai. Pentru cei care merg în localități rurale, îndemnizația va fi de la 40.000 – 80.000 de lei pentru asistenți medicali, iar 120.000 de lei – pentru cei care pleacă în zone îndepărtate.

„Voi opta pentru faptul ca nu doar cei care au învățat la buget să beneficieze de acești bani, dar și cei care au învățat la contract și vor să meargă în locurile vacante pe care le anunță Ministerul Sănătății”, a mai anunțat ea.

Articole asemănătoare

Back to top button