fbpx

Ministerul de Externe anunță că ar putea apărea dificultăți pentru moldovenii care vor să voteze în străinătate. Precizările de care trebuie să țină cont

Ministerule Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că ar putea apărea situații-problemă la unele secțiile de votare constituite peste hotare, în contextul pandemiei și măsurilor restrictive instituite de țările gazdă. Deocamdată, precizările se referă Franța, Spania, Irlanda, Israel.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Franța

Din data de 17 octombrie 2020, Franța a instituit pentru o perioadă de patru săptămâni, cu probabilitatea prelungirii până pe 1 decembrie, unele măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte între orele 21:00 – 6:00 în unele localități franceze.

Regulile vor afecta activitatea secțiilor de votare din orașele: Paris, Montreuil, Villeneuve-Saint-Georges, Lyon, Strasbourg și Nisa, însă nu și cea din Bordeaux. Așadar, Ambasada Republicii Moldova la Paris va emite autorizații de circulație pe timp de noapte pentru membrii birourilor electorale.

Totodată, prin intermediul anunțurilor pe social media, precum și în cadrul grupurilor diasporei, ambasada de la Paris recomandă votanților vizitarea secțiilor de votare înainte de ora 21:00, pentru a exclude eventuale amenzi din partea autorităților.

Irlanda

Autoritățile din Irlanda au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până pe 1 decembrie 2020, ceea ce implică aplicarea unor măsuri dure și complexe, implicit de circulație în raza de cinci km de la domiciliul persoanei, fapt care ar limita posibilitatea deplasării la secțiile de votare constituite în această țară.

În asemenea condiții, Ambasada Republicii Moldova la Dublin a solicitat reconfirmarea permisiunii și alte instrucțiuni vizând deschiderea celor patru secții de votare în Irlanda și clarificări dacă deplasările votanților spre secțiile pot fi considerate esențiale, deci admise, fără amendarea cetățenilor Republicii Moldova și garantarea dreptului de vot.

Ambasada, repetat, a adus la cunoștința oficialilor irlandezi lipsa altor posibilități alternative legale de exercitare a dreptului constituțional la vot, decât prezența fizică la secțiile de votare, precum și îngrijorările în acest sens a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți permanent sau temporar în Irlanda.

Răspunsul autorităților irlandeze este așteptat în cel mai apropiat timp. Ambasada continuă pregătirile uzuale pentru scrutin și este în comunicare constantă cu factorii de decizie irlandezi, autoritățile Republicii Moldova și comunitățile diasporei din țara de reședință.

Spania

Guvernul a aprobat pe 25 octombrie 2020 starea de alarmă pentru 15 zile, cu posibilitatea extinderii acestui regim. Potrivit deciziei, nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii, cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: plecare la serviciu, medic, și altele.

După declararea stării de alarmă, urmare intervenției Ambasadei Republicii Moldova de la Madrid pe lângă Ministerul de externe spaniol, s-a recepționat asigurarea de principiu pentru libera deplasare a cetățenilor Republicii Moldova spre cea mai apropiată secție de vot.

Totodată,  pentru a evita careva dificultăți, misiunea noastră diplomatică a prevăzut scrisori confirmative, publicate pe paginile oficiale, care eventual vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de deplasare între provincii, către locațiile secțiilor de votare.

Statul Israel

În contextul situației pandemice, Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a publicat o scrisoare confirmativă adresată autorităților israeliene și altor instituții sau persoane interesate, prin care se confirmă că alegerile prezidențiale vor avea loc 1 noiembrie 2020. Cetățenii Republicii Moldova în această țară sunt rugați să imprime sau să descarce acest document pe telefonul mobil, pentru a fi prezentat la solicitare.

Informațiile menționate sunt actualizate și pe site-ul web al MAEIE, la secțiunea „Alegeri prezidențiale 2020. Lista paginilor oficiale ale misiunilor diplomatice poate fi consultată aici.

CITEȘTE ȘI:

doc | Lista tuturor secțiilor de votare care vor fi deschise pe 1 noiembrie în străinătate

Articole asemănătoare

Back to top button