fbpx

Mii de oameni stau la coadă pentru a mirosi cea mai puturoasă floare din lume

O floare-cadavru, care emană un miros capabil să călătorească pe distanțe de kilometri pentru a atrage insecte, a înflorit la Grădina Botanică din orașul australian Adelaide, transmite AlephNews.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit The Guardian, planta înflorește doar o dată la câțiva ani și doar timp de 48 de ore, pentru a atrage insecte care au avut deja contact cu polenul unei alte flori-cadavru.

Raritatea plantei, dar și a florii sale, a atras mii de oameni la Grădina Botanică din Adelaide, australienii stând la coadă ore întregi doar pentru a simți o dată mirosul emanat.

Planta Titan Arum, care provine de pe insula Sumatra din Indonezia, arată ca o floare, însă de fapt este o inflorescență – mănunchi de flori pe o tulpină.

Titan Arum poate depăși 2 metri înălțime și o greutate de 150 de kilograme, iar mirosul emanat este asemănat cu cel de șobolani morți, deși unele persoane spun că mirosul seamănă și cu cel al picioarelor nespălate.

Horticultorul responsabil de creșterea plantei, Matt Coulter, spune că mirosul, atunci când Titan Arum se afla în seră, îl făcea să vomite.

Despădurirea pădurii tropicale din Indonezia a provocat o scădere puternică a exemplarelor care cresc sălbatic și acum există sub 1000 de plante în afara grădinilor botanice.

Planta a fost pusă pe lista speciilor aflate în pericol în 2018. În încercarea de a păstra specia, Indonezia a trimis semințe către grădinile botanice, iar Matt Coulter a încearcă să crească mai multe exemplare din frunze.

Un mic tubercul se va forma, iar apoi acel tubercul poate ajunge o plantă de 150 de kilograme” , spune el. ,,Cea mai mare plantă a noastră are 75 de kilograme și a atins 2,6 metri înălțime”.

În prima noapte, florile feminine sunt active. În a doua noapte nu mai sunt active și încep eliberarea polenului de către florile masculine – deci nu se pot auto-poleniza” , spune Matt Coulter.

Este nevoie de muntă energie pentru ca plantă să emită acel miros. O face doar când vrea să fie polenizată. Miroase ca să atragă o insectă care poate a vizitat altă floare. Principalul polenizator este Halictidae, un fel de muscă mică, dar sunt și alte insecte atrase” .

După ce Titan Arum se ofilește, tuberculul subteran intră în repaus timp de până la un an înainte de a ieși din nou la suprafață sub formă de frunze. O dată la câțiva ani, va reapărea ca o floare de cadavru reîncarnată.

Articole asemănătoare

Back to top button