fbpx

Mai multe șanse de a depista cancerul: Un tomograf performant a fost adus la Institutul Oncologic din Chișinău

Serviciul de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic a fost modernizat cu un tomograf computerizat simulator, care va contribui semnificativ la tratarea pacienților bolnavi de cancer. Cu ajutorul aparatului se vor obține imagini detaliate anatomice, care vor fi utilizate pentru delimitarea volumului tumoral de organele interne care se află în zona de risc. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Funcționalitatea tomografului are la bază iradierea și stabilirea cu precizie a planului pentru tratamentul radioterapeutic.

„Odată cu achiziționarea acestor echipamente medicale performante, facem un pas important în vindecarea tuturor tipurilor de cancer în Republica Moldova. Pacienții vor beneficia de tratament inovativ, iar lucrătorii medicali vor putea munci în siguranță.

Vom continua să investim în infrastructura instituțiilor medicale, pentru ca serviciile medicale să corespundă tuturor standardelor internaționale”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

Scopul radioterapiei este de a administra o doză de radiaţii, cu o precizie maximă, într-un volum tumoral definit, pentru a evita afectarea ţesuturilor sănătoase din jur.

„Pentru cei peste 3000 de pacienți oncologi s-au creat condiții de a primi tratament radioterapeutic cu o precizie tehnologică înaltă. Posibilitatea de a simula tratamentul radiant prin intermediul tomografului computerizat simulator perfecționează câmpurile de radiație, astfel obținându-se rezultatul scontat”, a subliniat directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

Anual, de serviciul de radioterapie beneficiază circa 2500 de pacienți. În anul 2018, au fost realizate peste 50.000 de ședințe de terapie radiantă și 125 de câmpuri magnetice.

Achiziționarea echipamentelor medicale a fost posibilă datorită cooperării dintre Guvernul Republicii Moldova și Agenția Internațională pentru Energia Atomică, iar costul acestora depășește 700.000 de euro.

Articole asemănătoare

Back to top button