fbpx

live | Curtea Constituțională examinează sesizările privind instituirea stării de urgență

Curtea Constituțională urmează să examineze sesizarea depusă de deputații Sergiu Litvinenco și Octavian Țîcu privind constituționalitatea legii prin care majoritatea parlamentară a instituit stare de urgență până la 30 mai curent.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(update 17:51) Anunțarea deciziei a fost amânată pentru ora 18:15.

(update 17:30) Curtea urmează să-și anunțe decizia.

Știrea inițială:

În funcție de hotărâre emisă de magistrați va emis decretul de dizolvare a Legislativului și stabilită data alegerilor parlamentare anticipate. Actualmente, Maia Sandu nu poate semna o asemenea dispoziție, deoarece Parlamentul conform Legislației, în perioada stării de urgență Parlamentul nu poate fi dizolvat.

Decizia privind instituirea stării de urgență a fost contestată de Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. Autorii sesizărilor afirmă că procedura de instituire a măsurii s-a făcut cu  încălcarea mai multor prevederi legale, iar mai multe voci din spațiul public sunt de părerea că hotărârea a fost una politică, pentru a tergiversa desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Amintim că, după ce au fost înaintați mai mulți candidați la șefia Guvernului, deputații nu au reușit să voteze nici unul dintre cabinetele de miniștri propuse. Așadar, Maia Sandu a sesizat Înalta Curte, pentru a fi constatate circumstanțele dizolvării Legislativului și a obținut o decizie favorabilă din partea magistraților acum două săptămâni.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button