fbpx

Legea-i lege, dar nu pentru toți? Agenția Servicii Publice și Ambasada SUA, acuzate de ACUM că ar emite pașapoarte noi doar unor moldoveni

Agenția Servicii Publice, de comun cu Ambasada SUA în Republica Moldova, ar favoriza emiterea pașapoartelor noi doar moldovenilor din unele regiuni ale Americii. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un comunicat emis de Blocul ACUM se menționează că prin aceste acțiuni ar influența rezultatul alegerilor în Circumscripția 51 SUA, Canada în favoarea actualului vicespeaker al Parlamentului Valeriu Ghilețchi.

Potrivit celor de la ACUM, Dumitru Alaiba, candidatul ACUM pentru circumscripția 51 SUA, Canada, a solicitat informație oficială despre acest proces, și anume despre criteriile în baza cărora au fost stabilite regiunile în care a fost organizat procesul de înnoire a pașapoartelor, motivele din care unele regiuni și orașe cu o densitate considerabilă de cetățeni ai Republicii Moldova (Chicago, Montreal, Toronto), au fost excluse din acest proces, dar și dacă asemenea proces a fost organizat și în alte state UE, unde avem un număr mare de cetățeni, care și-au demonstrat capacitatea de mobilizare la vot.

Totodată, acesta a solicitat și informația privind numărul de pașapoarte ce vor fi emise prin această metodă până în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și cât a costat din bani publici organizarea acestui proces de înnoire a pașapoartelor în unele regiuni ale Statelor Unite ale Americii.

Răspunsul Agenției Servicii Publice a menționat că procesul de înnoire a pașapoartelor, cu echipe și echipamente mobile, a fost organizat doar de Ambasada SUA, nu și cu alte ambasade din America de Nord sau Uniunea Europeană.

ASP a refuzat să ofere informație, sau cel puțin o estimare, despre câte pașapoarte au fost sau vor fi emise în cadrul acestui program până în alegerile din 24 februarie 2019 și a confirmat că, de facto, faptul că procesul de înnoire a pașapoartelor și regiunile prioritare au fost selectate în baza unor criterii netransparente.

Articole asemănătoare

Back to top button