fbpx

Lege mai aspră pentru șoferii și pietonii nedisciplinați. Unele amenzi s-ar putea mări și de 6 ori

Ministerul Justiției vrea să modifice unele prevederi ale Codului Contravențional. Astfel, într-un proiect propus Guvernului spre aprobare, se specifică că mai multe încălcări ale șoferilor și pietonilor nedisciplinați să fie pedepsite mai aspru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform propunerilor, dacă nu vor acorda prioritate pietonilor sau ciclișilor, șoferii vor primi amendă de la 900 la 1500 de lei, cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

De asemenea, va fi inclusă o nouă amendă în acest sens, și anume, persoanele care vor genera riscul producerii unui accident prin neacordarea pritorității pietonilor/cicliștilor, prin staționarea, oprirea și parcarea în locuri interzise, vor primi amendă de la 12 la 18 unități convenționale (600-900 lei), cu privarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

De asemenea, amenda pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră şi de acordare a priorităţii de trecere, cât și a altor reguli de circulaţie rutieră, va fi majorată. Până în prezent, acest gen de încălcări sunt sancționate cu 3 puncte de penalizare și 600-750 lei. După aprobarea proiectului, însă, amenda ar putea fi între 750 și 1500 de lei.

Pedepse mai dure sunt propuse și pentru pietoni. Cei care nu vor traversa strada regulamentar și nu vor respecta indicatoarele rutiere ar putea fi sancționați cu 300-450 lei, și nu cu 150-300 lei, cum prevede legislația în prezent. Proiectul urmează a primi avizul Guvernului, ulterior, urmând a fi votat de către Parlament.

Același proiect prevede majorarea timpului de achitare a 50% din amendă de la 72 de ore la 3 zile lucrătoare. De asemenea, șoferii ar putea să nu mai fie sancționați cu puncte de penalizare dacă se încadrează în acest termen de 3 zile lucrătoare. Mai mult, proiectul prevede eliminarea punctelor de penalizare drept pedeapsă pentru o serie de încălcări.

Articole asemănătoare

Back to top button