fbpx

Jurnalist de investigație, intimidat și amenințat cu răfuială de către un pădurar. ONG-urile de media reacționează

Un maistru-silvic, fiul unui șef de Ocol silvic acuzat de implicare în schemele care lasă pădurile Republicii Moldova fără copaci, a amenințat un report al Ziarului de Gardă că, „cineva îți va da cu un lom în cap” și l-a intimidat, îndreptându-se cu mașina spre acesta, conform zdg.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În timpul documentării unei investigații jurnalistice referitoare la defrișările ilegale din fondul forestier, reporterul a devenit ținta intimidărilor și amenințărilor din partea angajatului Ocolului Silvic Bujor.

Mai exact, comportamentul inadecvat al maistrului-silvic, Dorin Merzâncu s-a manifestat prin încercarea de a tampona reporterul cu autovehiculul la volanul căruia se afla, adresând exprimări injurioase la adresa interlocutorului reporterului. Ulterior, acesta fost urmărit de către pădurar pe o distanță de câțiva kilometri.

Foto: zdg.md

ONG-urile de media condamnă „acțiunile sfidătoare ale pădurarului”

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile de intimidare și amenințare a jurnalistului de către angajatul ocolului silvic, manifestându-și indignarea în raport cu acest fapt.

De asemenea, ONG-urile subliniază că acțiunile sfidătoare ale pădurarului contravin nu doar normelor de conduită general-acceptate într-o societate democratică, ci și prevederilor legislației în vigoare.

Astfel, acestea cer pădurarului să exprime scuze publice la adresa jurnalistului și să adopte un limbaj și comportament adecvat, abținându-se pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile de media.

Potrivit art. 4 alin. (1) din Legea privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală.

Totodată, ONG-urile solicită organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a lui Dorin Merzâncu.

Conform media-azi.md, ONG-urile semnatare sunt: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Media Guard , Asociația Presei Electronice, Asociaţia Presei Independente, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei și RISE Moldova.

Back to top button