fbpx

Își doresc să evite alegerile anticipate. Democrații invită socialiștii la discuții în privința unei coaliții parlamentare

După mai mult de opt săptămâni de pauză de la ultimul briefing, vineri, 31 mai, democrații apar în fața reprezentanților mass-media. Partidul Democrat a venit cu o invitație către Partidul Socialiștilor din Moldova pentru a iniția discuții în privința creării unei coaliții parlamentare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Membrii partidului au declarat că, în cadrul ședinței, au fost analizate acțiunile de până acum ale partidelor parlamentare și s-a ajuns la concluzia că există un blocaj total pentru formarea unei majorități parlamentare politice.

Potrivit PDM, cauza acestui blocaj s-ar face diferența reală de viziuni dintre partide, dar și dorința unor politicieni de a ocupa cu orice preț funcții sau de a prelua controlul asupra unor instituții.

„Am așteptat până aproape de termenul limită în care se poate forma noul guvern, pentru ca partidele parlamentare să dea dovadă de maturitate și să realizeze că ceea ce așteaptă cetățenii este stabilitate, nu conflicte politice, așteaptă soluții la problemele lor, nu lupte pentru preluarea de instituții, așteaptă de la politicieni să le facă viața mai bună, nu mai grea, prin ducerea țării în criză și instabilitate.

În toată această perioada de după alegeri, echipa Partidului Democrat a lucrat pentru pregătirea unui program de guvernare bazat pe nevoile sociale ale cetățenilor, program pe care suntem gata să-l implementăm împreună cu deputații, care doresc să muncească cu adevărat pentru țară”, se menționează în mesajul Partidului Democrat.

De asemenea, în viziunea membrilor de partid, actualmente, dialogul dintre partidele politice parlamentare se duce tot mai departe de cerințele reale ale cetățenilor, care așteaptă de la politicieni să facă acțiuni concrete în direcția modernizării drumurilor, creșterii salariilor și pensiilor, acțiuni menite să le îmbunătățească viața, nu să ducă țara în criză socială și instabilitate.

„Noi am făcut pași importanți în cei trei ani de guvernare pe aceste direcții, am început să construim drumuri noi, am majorat salariile și pensiile, am acordat facilități fără precedent tinerelor familii, locuințe subvenționate de stat, bani mai mulți la nașterea copiilor și alte facilități care să le facă viața mai bună și mai ușoară. Asta vrem să facem și în continuare, fapte, nu vorbe”, au mai adăugat membrii PDM.

În acest context, Biroul Permanent al PDM a  luat act de situația politică și de blocajul la care s-a ajuns și a decis să mandateze conducerea partidului să întreprindă măsurile necesare pentru ca Republica Moldova să nu intre într-o criză pe termen lung și să nu se ajungă la alegeri anticipate, transmite Unimedia.

„O primă acțiune în acest sens este că vom transmite astăzi o invitație către PSRM, pentru a avea o primă discuție, ca să vedem dacă putem găsi o formulă de colaborare parlamentară, care să aibă la bază așteptările și prioritățile cetățenilor.

Dacă vom găsi consensul necesar pe această direcție, se poate trece rapid la formalizarea politică a acestei soluții, atâta timp cât ambele părți dau dovadă de flexibilitate și de dorința de a găsi compromisul, care să satisfacă nevoile prioritare ale cetățenilor”, au anunțat democrații.

În cadrul discuțiilor, urmează a fi abordate și propunerile anunțate deja public de Partidul Socialiștilor privind formarea unei majorități parlamentare și a Guvernului, unele dintre ele sunt realizabile, inclusiv votarea unui speaker din fracțiunea PSRM. În același timp, urmează să fie discutate și propunerile de guvernare ale Partidului Democrat.

Reprezentanții PDM au declarat că se va face tot ce este posibil pentru evitarea alegerilor anticipate, dar și a crizei sociale și economice în țară.

Articole asemănătoare

Back to top button