fbpx

Învinuit de abuz în serviciu, fostul șef de la CFM, Iurie Topală, rămâne în arest la domiciliu

La solicitarea procurorilor PCCOCS, fostul șef de la Calea Ferată din Republica Moldova rămâne în arest la domiciliu pentru alte 30 de zile.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Măsura a fost dispusă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în după amiaza zilei de vineri, 24 februarie 2023. Solicitarea procurorilor PCCOCS vine după ce aceeași instanță a satisfăcut demersul avocaților inculpatului, prin care acesta nu mai este deținut în arest preventiv, ci la domiciliu.

Potrivit legii, în această fază judiciară a examinării dosarului, procurorii nu erau în drept să conteste acea încheiere judecătorească.

Amintim că pe 11 ianuarie 2022, autoritățile belgiene l-au reținut pe Iurie Topală la aeroportul „Gosselies – Charleroi” din Belgia.

Procurorii îl acuză pe fostul director de faptul că urmare a depășirii atribuțiilor de serviciu de către acesta, întreprinderea nu a încasat venituri de aproape 800 milioane lei. Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 milioane lei, rezultate din pierderile nete din 2018 și 2019.

De asemenea, fostul director general este învinuit că urmare a abuzului de serviciu, de comun cu alți membri ai grupului criminal organizat, a favorizat două întreprinderi care acordau servicii de transport Căii Ferate, fiind beneficiari efectivi ai acestora.

Urmare a acțiunilor persoanei acuzate, cu participarea altor membri ai grupului criminal, întreprinderile favorizate au beneficiat de tarife preferențiale la serviciile de transport feroviar, în perioada anilor 2017-2019, prejudiciind CFM cu peste 300 milioane lei.

Articole asemănătoare

Back to top button