fbpx

interviu | „Trebuie să respecți această profesie”. Doina Paulesco, moldoveanca din bucătăria celui mai bun restaurant din lume

Și-a petrecut copilăria sub șorțul mamei, iar acum gătește în cel mai bun restaurant din lume. Doina Paulesco este o tânără din Republica Moldova care s-a făcut remarcată prin muncă, talent și dedicație. Astfel, aceasta a ajuns să lucreze acum alături de bucătarul șef Massimo Bottura, fiind prima moldoveancă ce este acceptată în echipa sa.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

A ajuns în Italia cu mulți ani în urmă, atunci când mama sa a decis să emigreze pentru a-i putea oferi atât Doinei, cât și surorii sale o viață mai bună. Cu ea, tânăra și-a luat un bagaj mic și dragostea față de bucătărie pe care a moștenit-o încă de la bunica sa, atunci când se afla în țară.

„Această pasiune am moștenit-o de la bunica mea, care era bucătăreasa satului, gătind pe vremuri la nunți și tot felul de ceremonii ce se mai organizau. Prin urmare, și mama a îndrăgit bucătăria. Și acum îmi aduc aminte cum, atunci când eram mică, mama gătea până dimineața pentru oaspeți, iar eu, ascunzându-mă sub șorțulețul ei, furam câte ceva. Nu eram un copil ca toți copiii care la vârsta mea alergau prin curte și se jucau, eu stăteam mereu în bucătărie lângă mama. Din acest motiv am decis să-mi urmez pasiunea. Este un job care mă completează, iar prin pregătirea bucatelor reușesc să îmi exprim dragostea față de persoanele apropiate și îmi place enorm să-i surprind cu ceva nou de fiecare dată”, susține Doina, pentru ZUGO.

Drumul către succes nu a fost unul ușor și scurt, astfel că, după încheierea studiilor de bucătar, moldoveanca a fost nevoită să muncească timp de cinci ani în mai multe restaurante din Milano pentru a economisi bani și a se înscrie la Școala Internațională de preparate din bucătăria italiană.

„După cinci ani am reușit să economisesc banii necesari pentru a mă înscrie la școala dată și, având o prestație destul de bună, direcția academiei a decis să mă trimită pentru desfășurarea perioadei de practică în unul dintre cele mai bune restaurante din lume, Osteria Francescana”.

Timp de cinci luni, Doina a muncit din greu și s-a făcut remarcată prin rezultatele ei, iar după 14 examene, tânăra a reușit să acumuleze cel mai mare punctaj din toată istoria Școlii ALMA, 97 din 100. Acest lucru i-a atras atenția bucătarului Massimo Bottura, care la sfârșit a avut un mesaj pentru moldoveancă.

„După cinci luni de muncă desfășurată cu pasiune, Massimo Bottura mi-a scris o dedicație pe coperta tezei pentru examenul final: „Bravo, Doina. Adu-ți aminte că a găti este un gest de dragoste și te aștept în familie”. Așa am început să muncesc în echipa renumitului chef, Massimo Bottura”, menționează tânăra.

Ajunsă acolo, Doina susține că și-a îndeplinit un vis ce îl avea de mic copil, însă care nu credea că o să devină realitate. Totuși, în spatele succesului ei sunt multe sacrifii pe care a fost nevoie să le facă de-a lungul timpului.

„Bineînțeles că a trebuit să renunț la foarte multe lucruri timp de 5 ani ca să reușesc să plătesc o școală de prestigiu ca ALMA. Acum am buzunarele goale, kilograme în minus și nopți nedormite din ce în ce mai multe, dar a fost una dintre cele mai bune alegeri ale mele și dacă m-aș întoarce înapoi, aș lua aceeași decizie de 1000 de ori”.

După încheierea studiilor, Doina a primit contractul visurilor sale, iar acum oficial face parte din echipa marelui bucătar Massimo Bottura, activând de mai bine de șase luni în cel mai bun restaurant din lume și care a primit 3 stele Michelin, Osteria Francescana.

Acolo, moldoveanca reușește să descopere secretele gastronomiei și lucrează cu o echipă de adevărați profesioniști.

„Massimo Bottura nu este numai un chef prestigios, dar este și o persoană plină de energie. El m-a învățat că anume cultura este elementul de bază al acestei meserii și pentru a fi un bun bucătar, în primul rând trebuie să înveți și să cunoști. Un chef nu trebuie să urmeze o rețetă, dar trebuie să aleagă materialul prim, să-și organizeze munca și să știe să lucreze în echipă. Trebuie să știe să facă un meniu, noi rețete și să coordoneze comenzile rapid”, adaugă Doina.

„Osteria Francescana” i-a devenit a doua casă, iar colegii de muncă – prieteni buni, deoarece, după cum susține tânăra, toți lucrează în armonie pentru ca la final să vadă chipurile fericite ale clienților. De asemenea, aceștia depun tot efortul pentru a deveni într-o zi bucătari șefi, însă nu fiecare are puterea de a ajunge până la acest nivel profesional.

„Trendul gastronimiei culinare este să devii chef, dar nu este ușor și puțini reușesc să ajungă acolo pentru că nu sunt dispuși să se sacrifice, iar după câțiva ani abandonează această profesie. Pentru mine, însă, acest job este o adevărată pasiune, nu un moft. Meseria dată mă completează și mă face fericită și nu reușesc să îmi imaginez făcând altceva. Pentru a fi un bucătar bun trebuie să iubești și respecți această profesie”.

Întrebată fiind de diferențele dintre bucătăria moldovenească și cea italienească, Doina susține că ingredientele sunt cele care fac diferența, iar studiile în Italia i-au oferit ocazia să descopere lucruri și tradiții noi, ce se transmit din generație în generație.

Cu toate acestea, moldoveanca a decis ca în etapa finală a concursului să folosească ingrediente ce îi amintesc de copilăria pe care a avut-o în țara noastră.

„Sunt atașată de bucatele moldovenești cu care am crescut. Astfel, la examenul final am folosit câteva ingrediente ce îmi amintesc de copilăria mea, și anume smântâna acră, mărarul și sfecla roșie, iar la felul întâi am făcut o pastă din pesmet de secară, exact cum făcea bunica mea duminica.

Cert pot spune că bucătăria moldovenească este foarte bogată în arome și utilizează multe condimente diverse”.

Experiența acumulată i-a adus și multe cunoștințe pe care Doina se gândește că, poate în viitor, va avea ocazia să le împărtășească și cu cei din Republica Moldova.

„Multă lume mi-a propus să lucrez la un proiect de deschidere a unei școli în Moldova și mi se pare o idee extraordinară. Încă nu sunt sigură când acest lucru va fi posibil, dar mi-ar face plăcere să pot ridica bucătăria moldovenească la un nivel înalt, pentru că țara noastră are foarte mult de oferit”, conchide Doina.

Pentru a-i urmări activitatea, dar și pentru a vă lăsa inspirați, puteți accesa paginile de Facebook și Instagram ale tinerei.

 

Text: Nicoleta Isac, stagiară

Foto: Arhiva personală a Doinei Paulesco

Articole asemănătoare

Back to top button