fbpx

infografic | Plasticul – marele pericol al umanității. Știai că anual mănânci, bei sau inhalezi până la 210.000 de particule de produs sintetic?

În medie, fiecare persoană mănâncă, bea sau inhalează până la 210.000 de particule microplastice pe an. Acestea intră în organism cu ajutorul apei, a aerului, dar și a peștilor și fructelor de mare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Un studiu efectuat de biologii de la Universitatea Victoria și publicat în revista Environmental Science & Technology, arată că anual, peste opt milioane de tone de plastic sunt eliberate în oceane, iar coeficientul este în continuă creștere.

În acest sens, au fost elaborate mai multe proiecte pentru curățarea bazinelor acvatice de gunoi. Printre ele se numără și „The Ocean Cleanup”, care a lansat ideea de a instala bariere plutitoare pentru a colecta deșeurile.

Acestea, în doar cinci ani, ar scăpa oceanul Pacific de Marea Pată de gunoi din el. Această denumire se referă la o zonă dintre insulele Hawaii și California, în care se acumulează resturi de plastic și deșeuri din cauza vânturilor și curenților oceanici. Din nefericire, un asemenea proiect nu ar putea face față cantității enorme de plastic.

Oamenii de știință consideră că nivelul de plastic din țesuturile corpului va deveni constant în cazul în care produsul sintetic va rezista mai mult de 300 de zile în apa cu o concentrație de plastic mai mare de 2,7 mg.

Potrivit cercetătorilor, consumul anual de microplastic variază între 39.000 și 52.000 de particule exclusiv din surse alimentare. Dacă mai punem și faptul că oamenii inhalează microplastice din aer, această cifră se ridică la 74.000 – 121.000 de particule.

Persoanele care beau apă numai din sticle de plastic, pot înghiți o cantitate suplimentară de 90.000 de particule pe an, iar aceste constatări ar trebui să-i încurajeze să renunțe la procurarea a buteliilor din material sintetic.

Experții recunosc că aceste date sunt aproximative, însă cel mai probabil, sunt chiar subestimate.

Articole asemănătoare

Back to top button