fbpx

infografic | Fără acte și în condiții insalubre. 10 produse care nu ar trebui să fie comercializate în piețele din Moldova

Într-un studiu realizat de platforma Primăria Mea au fost evidențiate problemele majore ale piețelor din țară. Printre acestea se regăsesc păstrarea produselor în condițiile insalubre, amenajarea neatractivă și comercializarea a zeci de produse interzise.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform regulamentului de funcționare a piețelor, sarcina principală a administrației este organizarea spațiilor de comerț, prestarea serviciilor necesare persoanelor fizice și agenților economici, precum și crearea condițiilor adecvate pentru cumpărători.

Totuși, în cele 18 piețe mixte amenajate în Chișinău se întâlnesc zeci de nereguli care contravin atât regulamentului intern, cât și legii. Pe tarabe pot fi găsite la vânzare liberă mai multe produse care ar fi interzise spre comercializare în lipsa unei licențe sau a unui certificat de proveniență.

Potrivit regulamentului de funcționare a piețelor, comercianții nu au dreptul să vândă produse de cofetărie cu cremă, băuturi răcoritoare și alcoolice preparate în condiții casnice, produse pentru alimentația copiilor sau produse animaliere ușor alterabile. Legea mai interzice și comercializarea producției pornografice, a mărfurilor second-hand, dar și a articolelor din tutun.

Totodată, administrația piețelor se obligă prin lege să asigure amenajarea halelor și pavilioanelor, dotarea cu cântare, utilaj frigorific și spații pentru prelucrarea inventarului, cu sistem de apă rece, caldă și de canalizare, detergenți, dezinfectanţi, inventar și echipament pentru salubrizare.

Același organ se face responsabil și de crearea condițiilor pentru păstrarea mărfurilor, condiții specifice pentru diferitele tipuri de produse, condiții de igienă, securitate anti-incendiară și securitate, salubrizare și interzicerea comercializării produselor care nu corespund normelor igienice și sanitar-veterinare.

Articole asemănătoare

Back to top button