fbpx

infografic | Alergie sezonieră, răceală, gripă sau COVID-19? Ți-am pregătit un ghid care te va ajuta să faci diferența între simptome

În această perioadă, este foarte dificil să faci diferența între răceală, gripă, alergie sezonieră și infecția cu noul coronavirus, mai ales că este perioada virozelor și timpul când apar tot felul de alergeni. Cu toate acestea, există câteva diferențe esențiale, care te-ar putea ajuta să păstrezi calmul când apar unele simptome.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Răceala, gripa și infecția cu noul coronavirus au simptome similare, de aceea devine uneori dificil să faci diferența între ele. De la începutul pandemiei mai multe surse au accentuat simptomele care fac diferența între cele trei infecții, dar acum mai apar și alergiile sezoniere, care fie se acutizează, fie pur și simplu dau de știre. Chiar și o alergie într-o formă mai gravă ar putea ridica unele semne de întrebare și ar putea fi confundată cu infecția cu COVID-19 sau o viroză.

Factorii de mediu, pot fi implicați în etiologia multor afecțiuni, de la banalele gripe sezoniere, până la cele mai severe infecții respiratorii, de la un disconfort creat de temperatură sau umiditate, până la alergii sezoniere sau chiar astm bronșic. Ce au în comun multe dintre aceste boli? O simptomatologie asemănătoare, ce poate îngreuna diagnosticarea. V-am pregătit un infografic ce descrie simptomele alergiilor sezoniere versus gripe, răceli și COVID-19.

Alergia

Alergiile reprezintă cea mai frecventă afecțiune cronică întâlnită la populația din Europa. Polenul atmosferic este alergenul cel mai răspândit în zona temperată fiind răspunzător, în funcţie de arealul geografic, de un număr relativ mare de rinite intermitente, rino-conjunctivite şi astm bronşic. Sezonul de polenizare începe primăvara (februarie – aprilie) cu arborii, continuă la începutul verii (aprilie – iulie) cu ierburi, graminee și se încheie toamna (iulie – octombrie) cu buruienile.

Rinita alergică sezonieră se manifestă prin strănuturi repetate, în salve, secreţii nazale abundente, lăcrimare, mâncărimi în cerul gurii, faringe, ochi sau urechi, tuse seacă iritativă cauzată de iritația mucoasei de la nivelul cavității nazale și a sinusurilor feței (frontale, maxilare sau etmoidale). Este declanșată de polenul produs de fân, de florile de grădină sau de câmp, de pomi, de particulele de praf inspirate odată cu aerul atmosferic, de mucegaiuri (ciuperci) și paraziți (acarieni). Se manifestă cvasi-permanent, aproximativ pe toată durata unui an (primăvara, vara și toamna).

Gripa

Gripa este o boală infecțioasă, acută, epidemică, caracterizată prin simptome respiratorii (tuse seacă, secreții nazale, dureri în gât, uneori respirație greoaie) și generale (febră, oboseală, dureri musculare). Se deosebește de răcelile banale prin faptul că se dezvoltă rapid și brutal, afectează căile respiratorii superioare, iar evoluția se poate complica cu pneumonie, infecții ale sinusurilor sau poate agrava boala de bază în cazul pacienților cronici. Se transmite de la om la om, pe cale aerogenă, prin picături de la o persoană infectată și poate fi cauzată de diverse tipuri de virusuri gripale (A, B și C).

Răceala

Răceala debutează treptat, la 1-3 zile de la contactul cu virusul. Primele simptome pe care le poți resimți sunt acelea de oboseală, durere în gât și congestie nazală. Strănutul și tusea sunt și ele prezente, mai puțin febra, deloc caracteristică unei răceli. De altfel, lipsa febrei este un prim simptom care poate face diferența și te poate ajuta să afli ce ai, înainte de a contacta medicul de familie. Foarte important de ținut minte este și faptul că mucusul nazal își schimbă culoarea de la transparent, alb până la verde.

Simptomele răcelii dispar la interval de 7 zile de la prima manifestare. Răceala este la fel de contagioasă ca gripa, de aceea este foarte important ca dacă ai răcit, să rămâi acasă, pentru a evita infectarea colegilor de muncă sau a celorlalte persoane din jurul tău. Menținerea unei igiene corespunzătoare, odihna suficientă și respectarea tratamentului impus de medicul specialist sunt cele mai bune soluții pentru a trece peste această afecțiune.

COVID-19

COVID-19 este o boală infecțioasă contagioasă, extrem de virulentă, declanșată de noul coronavirus SARS-Cov-2 și transmisă prin picături de la persoanele infectate sau prin atingerea feței/ nasului/ ochilor cu propriile mâini contaminate. Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala şi tusea uscată, însă unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât, lipsa gustului și mirosului sau diaree. Aproximativ 85 % din cei infectați se recuperează fără a avea nevoie de tratament special.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button