Inflația în R. Moldova crește la cel mai mare nivel din ultimele luni

În luna mai 2025, rata anuală a inflației în Republica Moldova a crescut la 7,9%, comparativ cu 7,8% în luna precedentă, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), scrie Mold Street.
Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum în mai 2025 s-au majorat față de luna aprilie 2025ccu 0,4% (indicele lunar al prețurilor de consum a constituit 100,4%).
Creșterea prețurilor medii de consum în luna mai 2025 față de aprilie 2025 a fost determinată în special de majorarea prețurilor la produsele alimentare – cu circa 1,0%. Astfel, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la fructe – cu 12,7%, carne, preparate și conserve din carne – cu 0,7%, ulei vegetal – cu 0,6%. Pe de altă parte, au fost înregistrate diminuări de preț la ouă de găină – cu 6,0%, legume – cu 3,4% și zahăr – cu 0,9%.
La produsele nealimentare, în perioada raportată, s-au diminuat prețurile medii de consum la combustibili și carburanți – cu 1,8% (inclusiv la motorină – cu 3,1%, cărbune de pământ – cu 2,7%, benzină – cu 1,6%), totodată fiind în creștere prețurile medii de consum la încălțăminte și confecții – cu 1,1%, și respectiv, cu 0,6%.
La serviciile prestate populației, în luna mai față de aprilie curent, prețurile medii s-au majorat cu 0,1%, în special din cauza serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare (cu 3,2%). Concomitent, prețurile medii la serviciile de transport de pasageri (în special la serviciile avia) s-au redus cu peste 3,2%.
În același timp, comparativ cu luna decembrie 2024 (de la începutul anului curent), prețurile au crescut cu peste 4,9%, inclusiv la produse alimentare – cu 6,5%, la mărfuri nealimentare – cu 0,7% și la servicii prestate populației – cu 8,6%.
Cât despre inflația anuală, apoi prețurile medii de consum în luna mai 2025 comparativ cu luna mai 2024 (în ultimele 12 luni) au crescut cu peste 7,9%, inclusiv la produse alimentare cu 9,7%, la mărfurile nealimentare cu 1,8% și la serviciile prestate populației cu 14,5%.
Datele de pe TradingEconomics arată că în regiune o rată mai mare a inflației se atestă în Turcia, Rusia, Ucraina, dar Republica Moldova se menține în primele cinci state din Europa la acest capitol.
Anterior, BNM a estimat o temperare a inflației spre finele anului.