fbpx

Încă un studiu clinic destinat tratării infecției COVID-19 va fi realizat în Moldova. Despre ce medicament e vorba?

Cel de-al treilea studiu clinic aprobat de Comisia Medicamentului pe lângă AMDM este unul internațional, multicentric, care se desfășoară în paralel în 35 de centre din Uniunea Europeană și SUA. Inițiator și coordonator al acestor studii este Universitatea Stanford din Statele Unite, producătoarele medicamentului fiind două companii farmaceutice germane.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Preparatul are o acțiune antivirală, fiind un compus nou, care și-a demonstrat eficacitatea și siguranța la dozele de cercetare administrate la pacienții diagnosticați cu infecția COVID-19 (gravitate moderat-severă).

În Republica Moldova, studiul clinic se va desfășura în trei centre de studiu din cadrul Spitalului de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, la inițiativa S.C. „Clinical Trial Center SRL”, România.

Investigatorii studiului clinic sunt:

  • Valentina Smeșnoi, doctor în științe medicale;
  • Gheorghe Plăcintă, șef catedră boli infecțioase, doctor habilitat în științe medicale, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”
  • Victor Pântea, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar.

Toate studiile clinice desfășurate în Republica Moldova sunt efectuate sub supravegherea și evaluarea Comitetului Național de Expertiză Etică a Studiului Clinic pe lângă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Comitetul Național de Expertiză Etică a Studiului Clinic este un organism independent, în care Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale are calitatea de fondator, compus din profesioniști în domeniul sănătății și din membri care nu sunt medici, având ca sarcină de a proteja drepturile, siguranța şi confortul subiecților la un studiu clinic şi de a asigura publicul în această privinţă, în special prin formularea unor recomandări asupra protocolului de studiu, a aptitudinii investigatorilor şi a calității adecvate a instalațiilor, precum şi asupra metodelor şi documentelor care trebuie utilizate pentru a informa subiecții studiului în scopul obținerii consimțământului lor în deplină cunoștință de cauză.

Amintim că, anterior, au fost aprobate – în regim prioritar – primele două studii clinice pe SARS CoV-2 (COVID-19), care prevăd administrarea produsului de investigație clinică la pacienții în stare de gravitate moderat-severă.

Articole asemănătoare

Back to top button