fbpx

Împrumutul de 100 de milioane de dolari oferit de Japonia va fi debursat până la sfârșitul lunii iunie

În cadrul conferinței liderilor G7 din 24 februarie curent, Prim-ministrul Japoniei a anunțat decizia Guvernului nipon de a acorda Republicii Moldova un împrumut concesional în valoare de 100 milioane de dolari, în contextul discuțiilor privind asistența necesară Ucrainei și țărilor din vecinătate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Finanțarea se va realiza în cadrul Programului de Dezvoltare și Redresare Economică, obiectivul căruia este de a susține reformele și politicile Guvernului Republicii Moldova prin atenuarea impactului războiului din Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor, și prin asigurarea rezilienței și sporirii competitivității Republicii Moldova.

Împrumutul va fi oferit pentru o perioadă de 40 ani, inclusiv perioada de grație de 10 ani, la rata dobânzii variabilă TORF + 1,3 p.p. (TORF este o rată flotantă utilizată pe piața financiară japoneză, constituind la 28 februarie curent 0,026%, cu variații nesemnificative pe parcursul anului precedent).

Pentru accesarea acestor resurse, prevăzute în bugetul de stat, până la finele lunii mai 2023 vor fi realizate procedurile necesare pentru negocierea, semnarea și ratificarea acordului de împrumut între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei. Asistența financiară este oferită pentru a sprijini bugetul de stat, urmând a fi debursată într-o singură tranșă până la finele lunii iunie 2023.

Articole asemănătoare

Back to top button