fbpx

Gazele naturale și comerțul, principalele subiecte abordate de Dodon și Kozak. Despre ce au mai discutat cei doi oficiali?

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere miercuri cu viceprim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Kozak, în cadrul căreia cei doi oficiali au vorbit despre dezvoltarea relațiilor de cooperare comercial-economică dintre cele două state.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul discuției, Dodon a menționat importanța pregătirii și desfășurării la nivel înalt a ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică. Șeful statului a accentuat necesitatea depășirii perioadei de stagnare în relațiile bilaterale, care, potrivit acestuia, s-a înregistrat pe parcursul ultimilor ani din cauza guvernării precedente.

„Am fost unanimi în opinia că pe agenda bilaterală s-au acumulat multe probleme care necesită soluționare imediată, cu participarea plenară a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Igor Dodon a adresat mulțumiri conducerii Federației Ruse pentru prelungirea regimului preferențial de export pentru cinci categorii de produse pe piața rusă, exprimându-și speranța că în viitor, va reuși să coordoneze extinderea listei mărfurilor care vor putea fi exportate fără taxe vamale.

„Am abordat chestiuni privind eliberarea autorizațiilor de transport și extinderea listei agenților economici ce livrează conserve și produse vinicole”, a mai menționat șeful statului.

Potrivit președintelui, o atenție aparte a fost acordată subiectelor ce vizează asigurarea neîntreruptă a țării cu gaze naturale, ținând cont de faptul că acordul cu privire la tranzitarea teritoriului Ucrainei expiră la finele anului curent.

„Am examinat solicitarea părții moldovenești de a ne oferi reduceri la tarifele pentru gaze, începând cu ‪1 septembrie‬ curent. Țin să menționez că în cadrul întrevederii l-am prezentat pe candidatul la funcția de președinte al consiliului de administrație al SA “Moldovagaz”, Vadim Ceban”, a spus Dodon.

Problema transnistreană nu a fost scăpată din vedere, cei doi oficiali făcând un schimb de opinii și vizavi de rezultatele întrevederii cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului „5+2”: Rusia, Ucraina, OSCE, SUA și UE.

„Am subliniat faptul că prioritățile stabilite în procesul reglementării transnistrene pentru perioada următoare au drept scop intensificarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

În context, mi-am exprimat speranța că eforturile comune ale mediatorilor și observatorilor vor deschide noi perspective pentru organizarea unei reuniuni în formatul de negocieri „5+2”, preconizată preventiv pentru prima jumătate a lunii octombrie curent”, a adăugat Igor Dodon.

De asemenea, președintele Republicii Moldova a ținut să aducă la cunoștința oficialilor din Rusia despre acțiunile principale care vor fi întreprinse în vederea organizării celui de-al doilea Forum economic moldo-rus, care va avea loc la Chișinău, în perioada ‪20-21 septembrie 2019‬.

Articole asemănătoare

Back to top button