fbpx

Fraudă la Eurovision. EBU explică oficial decizia de a anula voturile juriilor din șase țări, printre care și România

Uniunea Radifuzorilor din Europa (EBU) a emis pe 19 mai un comunicat în care prezintă în detaliu și în comparație voturile exprimate în a doua semifinală de juriile din România, Polonia, San Marino, Georgia, Muntenegru și Azerbaidjan. Vorbește despre integritatea votării, adică despre importanța ca aceasta să nu fie una coruptă, și arată că partenerul de vot paneuropean a detectat modele care sugerează că cele șase țări s-au votat între ele, astfel:

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
  • Patru dintre cele șase jurii au plasat toate celelalte cinci țări în Topul lor cinci (ținând cont că nu au putut vota pentru ele însele);
  • Unul dintre jurii a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6;
  • Ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte cinci țări în Top 4 și pe al cincilea în Top 7;
  • Patru dintre cele șase au primit cel puțin un punctaj maxim de la celelalte.

„Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean și Monitorul Independent de Votare, a decis, în conformitate cu Instrucțiunile de Vot ale Concursului, să își exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele șase jurii în cauză din alocarea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot. În consecință, a fost urmată aceeași procedură și rezultatul agregat de înlocuire calculat automat a fost utilizat pentru a determina rezultatele finale ale juriului din cele șase țări implicate, în Marea Finală”, se mai arată în comunicatul EBU, citat de biziday.ro

Reamintim, Televiziunea Română a emis duminică un comunicat prin care cere EBU explicații pentru faptul că a schimbat votul juriului din România în favoarea Ucrainei, deși decizia fusese pentru Republica Moldova.
Comunicatul EBU arată că nu a fost vorba despre o favorizare a Ucrainei (care a ieșit pe locul patru la votul juriilor, dar ar fi câștigat oricum, datorită votului publicului) ci despre o posibilă înțelegere între juriile celor șase țări de a se favoriza între ele la cel mai mare show muzical din lume.

Menționăm că, în cadrul competiției muzicale Eurovision din acest an, Republica Moldova a oferit 12 puncte Ucrainei. Juriul din țara noastră a „notat” prestația Regatului Unit cu 10 puncte, iar Suedia a primit de la noi 8 puncte.

Juriul moldovean nu a oferit niciun punct României.

Amintim că în acest an Eurovision Song Contest a fost câștigat de UcrainaȚara noastră s-a clasat pe locul 7, primind 14 puncte din partea juriului și 239 de puncte de la telespectatorii din Europa. În total, R. Moldova a obținut 253 de puncte.

Articole asemănătoare

Back to top button