fbpx

Fracțiunea PAS a sesizat CC: Amenzile și sancțiunile planificate în buget sunt neconstituționale

Fracțiunea PAS a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) privind Legea bugetului de stat pentru anul 2021 în partea ce se referă la acumularea mijloacelor financiare la bugetul de stat din aplicarea amenzilor și sancțiunilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Semnatarul sesizării, deputatul PAS Dumitru Alaiba, consideră neconstituțională practica de planificare în bugetul de stat a amenzilor și sancțiunilor pe motiv că ar cauza un cerc vicios al abuzurilor și corupției cu amenzi date conform planului.

„Voi știți câte încălcări o să comiteți în anul 2021? Și știți poate câte amenzi o să primiți? Nu știți? Dar statul Republica Moldova știe. În 2021 noi o să încălcăm în sumă de 300 milioane lei. Așa e planificat în bugetul de stat. Asta nu e ok și asta chinuie foarte multă lume cu amenzi injuste – cetățeni și mai ales antreprenori”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

În opinia deputatului, deseori în Moldova statul împarte amenzi nu pentru că amenda ar fi pedeapsa justă, ci pentru că trebuie bani la buget, iar asta degenerează într-o practică abuzivă, represivă și contrară principiilor constituționale.

Mai mult, parlamentarul amintește că această practică este una veche și, în mai multe rânduri, a fost criticată de mediul de afaceri și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova ca fiind una defectuoasă și contrară bunelor practici din state democratice cu economii de piață dezvoltate.

Deputatul acuză guvernarea de abuz, considerând că suma de 300 de milioane lei, stabilită drept venit din amenzi și sancțiuni, este una arbitrară și nu reprezintă altceva decât o acuzație în avans a cetățenilor. Or la etapa de planificare bugetară, statul transmite o directivă clară autorităților executive și judecătorești că persoanele fizice și juridice de pe teritoriul Republicii Moldova, cetățenii și antreprenorii, urmează a fi sancționate pentru a se acumula la buget suma de 300 milioane lei.

În același timp, Dumitru Alaiba menționează că dreptul cetățenilor și antreprenorilor la o redresare pentru încălcarea drepturilor, comisă de o autoritate publică, este limitat de cadrul normativ existent care pune presiune administrativă și încurajează autoritățile de control de a încasa amenzi, deseori cu încălcarea procedurilor administrative. Deputatul consideră că încurajarea de a încasa amenzi pentru a suplini bugetul de stat, creează un sistem de stimulente greșit, fiind încălcate astfel principiile de bază ale economiei de piață și rolul statului în aceasta.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button