fbpx

foto, video | UPDATE: Arde catedrala Notre-Dame din Paris. S-a prăbușit acoperișul și turnul de 93 de metri al monumentului istoric

Un incendiu de proporții a izbucnit în luni după-amiază în capitala Franței. Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări, iar fumul dens s-a extins asupra străzilor din centrul orașului. Toți civilii au fost evacuați din zonă, iar pompierii încearcă să stingă incendiul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

UPDATE ORA 21:40 – Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, s-a deplasat luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, pentru a asista la operaţiunile de stingere a incendiului.

Acesta şi-a întrerupt întâlnirile programate şi a ajuns la Catedrala Notre-Dame la ora 20:15 (ora locală).

„Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări. Emoţii pentru întreaga naţiune. Gândurile mele sunt la toţi catolicii şi la toţi francezii. La fel ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist să văd cum arde o parte a noastră”, a transmis Emmanuel Macron prin Twitter.

UPDATE 21:30. Potrivit martorilor, întregul acoperiș al catedralei s-a prăbușit, iar experții nu sunt prea optimiști. Un pompier estimează că atracția turistică va mai arde mult.

UPDATE 21:00. Un istoric francez a declarat că „asistăm la prăbușirea celui mai vizitat monument instoric din lume”.

UPDATE 20:35. Turnul catedralei s-a prăbușit recent, potrivit presei locale. Elementul arhitectural avea o înălțime de 93 de metri.

Potrivit autorităților, cauza izbucnirii incendiului nu este clară deocamdată, însă aceasta ar putea avea legătură cu lucrările de renovare a catedralei catolice.

ACCESEAZĂ GALERIA FOTO:

Momentul în care cade turnul Catedralei Notre Dame de Paris:

 

Internauții au surprins imagini în care se vede cum flăcările mistuie monumentul construit în stil gotic cu peste 850 de ani în urmă, transmite bbc.com.

Mai multe echipe de pompieri s-au deplasat la fața locului pentru a se lupta cu flăcările, iar spațiul adiacent clădirii a fost evacuat.

Anul trecut, Biserica Catolică din Franța a lansat un apel urgent de colectare a fondurilor pentru salvarea catedralei care începuse deja să se prăbușească.

Catedrala, care datează din secolul XII, este vizitată anual de circa 13 milioane de turişti. Construcţia a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan.

În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345. În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind „Templu al Raţiunii” şi loc unde erau citite şi dezbătute operele iluminiştilor în timp ce era venerată „Fiinţa Supremă”.

Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franţei pe data de 2 decembrie 1804.

Articole asemănătoare

Back to top button