fbpx

foto, video | Declarații și imagini revoltatoare de la reținerile în masă din Belarus. „Ne impuneau să cântăm imnul în timp ce ne băteau”

Zeci de declarații și sute de imagini vorbesc despre ceea ce se întâmplă în aceste zile în Belarus, în cadrul protestelor violente împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale. Mai mulți dintre cei reținuți au povestit despre cum ar fi fost tratați de către forțele de ordine și au publicat imagini cu traumele primite.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Atenție! Imaginile și detaliile de mai jos vă pot afecta emoțional!

Sute de tineri au fost eliberați în această noapte, fiind așteptați de rude. Între timp, adjunctul Ministerului de Interne belarus, Alexandr Barsukov, a dat asigurări că nimeni nu și-a bătut joc de cei reținuți, pe când protestatarii au ieșit cu numeroase vânătăi și au făcut declarații cutremurătoare, transmite euroradio.fm.

„Ne impuneau să cântăm imnul Belarusului și în același timp ne băteau”, a declarat o persoană.

În timp ce unii au povestit despre faptul că stăteau câteva zeci de persoane într-o singură celulă, fiind tratați inuman, mai multe tinere au susținut cu lacrimi în ochi că ar fi fost agresate fizic și amenințate cu violul.

Foto: euroradio.fm

Un alt tânăr a povestit că – fiind cu prietenii săi într-un loc unde de obicei se întâlnesc motocicliștii – au observat cum mai mulți oameni au început să alerge pe lângă ei, iar forțele de ordine – în urma acestora. Atunci, lui și prietenilor săi – deși nu protestau – li s-ar fi impus să se culce la pământ.

Foto: tut.by

„Unii au plecat, dar o mulțime de oameni am rămas: nu facem ceva ilegal, de ce să alergăm? Au strigat ca toată lumea să stea la pământ. Oamenii nu aveau steaguri, nimeni nu striga sloganuri – stăteau și mâncau șaorma. (…) Ne-au reținut din nou. Noi strigam: „doar ne-au eliberat”, dar nici nu voiau să asculte. (…) Oamenii erau puși în genunchi pe beton, pe unii îi loveau și cu bastonul. (…) Am fost bătuți pe picioare… hainele – rupte. Ni s-a dat să bem dintr-o sticlă.

Ulterior am fost duși la centrul de detenție preventivă… Mirosul era groaznic. Gardienii ne-au tratat normal, nu au bătut pe nimeni – au văzut că toți sunt oameni adecvați… Cu ce sunt eu de vină – încă nu înțeleg”, a povestit Iurie pentru auto.tut.by.

Alte imagini video cu un grup de tineri în detenție au fost difuzate la televiziunea publică. O voce distorsionată îi întreabă dacă vor mai face revoluție. Tinerii, vizibil răniți, răspund că nu vor mai protesta niciodată.

Amintim că belarușii au ieșit în stradă după ce s-a anunțat că Aleksandr Lukașenko ar câștiga alegerile prezidențiale cu peste 80% dintre voturi. În regiune nu a fost posibilă accesarea paginilor web și rețelelor de socializare. După intervenția forțelor de ordine, manifestațiile au degenerat în violențelidera opoziției a părăsit țara, iar până astăzi sunt înregistrați sute de răniți, mii de reținuți și cel puțin două decese.

Articole asemănătoare

Back to top button