fbpx

foto, video | „Atenție! Acces fără mască – interzis”. Cum au reacționat oamenii la regulile impuse în transportul public din Chișinău?

Acoperirea feței cu o mască sau cu un alt material de protecție este, de ieri, o regulă impusă pasagerilor din transportul public, de către autoritățile din Chișinău. Motiv pentru care ZUGO a decis să afle – într-o călătorie prin capitală – dacă oamenii respectă această măsură, dar și ce părere au vizavi de subiectul dat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prima destinație a fost stația Nicolae Titulescu. Șapte persoane așteptau troleibuzul, două dintre care erau fără echipament de protecție. Întrebat de ce nu poartă mască, un tânăr a răspuns că nu cunoaște despre decizia luată de CSE, ba chiar mai mult – nu crede în „existența virusului în Republica Moldova”.

Pe de altă parte, un alt domn – care coborâse dintr-un troleibuz, purtând o mască – ne-a comunicat: „Sunt obligat de către autorități să mă protejez, nu pot să achit o amendă de 22.500 de lei”.

 

Într-un troleibuz de pe ruta nr. 8 nu erau toate locurile ocupate, iar taxatoarea – abia venită la muncă – s-a echipat cu halat, mască și mănuși, însă fără vizieră.

„Este foarte greu să lucrăm în echipamentele date, este foarte cald, mâinile și fața transpiră permanent, chestia ceea din plastic am scos-o, deoarece mă sufoc”, a explicat ea.

De asemenea, aceasta a menționat că nu toți pasagerii respectă regulile de protecție în transportul public, astfel – spune ea – „oamenii dau dovadă de iresponsabilitate”. La întrebarea dacă crede în existența pandemiei, femeia a răspuns cu un „nu”.

La o altă stație din centrul orașului, am întâlnit o doamnă care stătea mai departe de toți ceilalți, în așteptarea troleibuzului, echipată cu mască și mănuși.

„Cred că este foarte bine că ne-au impus să purtăm măști în transportul public, deoarece în troleibuz practic respirăm același aer. Nu cred să protejeze foarte mult aceste măști, dar măcar 50% suntem siguri”, ne-a spus femeia, menționând că a stat în casă două luni și abia azi a ieșit la muncă, chiar dacă este foarte îngrijorată și se simte neprotejată din cauza faptului că nu toți pasagerii sunt responsabili.

Un alt domn, care avea fața acoperită cu o eșarfă, ne-a spus că nu a găsit nici o mască în farmacie, motiv pentru care a trebuit să improvizeze pentru a se putea proteja.

Într-un troleibuz de pe ruta 22, care circula pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, am întâlnit mai mulți oameni, câțiva stăteau și în picioare. Cinci dintre pasageri nu purtau mască, iar la rugămintea taxatoarei, către două tinere, de a-și pune masca, acestea au motivat că „s-a rupt” materialul.

La stația bd. Ștefan cel Mare și Sfânt am întâlnit câțiva carabinieri. Aceștia aveau grijă de ordinea publică și atenționau oamenii la intrarea în troleibuz că trebuie să poarte o mască.

„Persoanele care nu țin cont de restricțiile impuse de autorități, inițial, sunt atenționate, dacă nu se conformează – urmează să fie sancționate de oamenii legii. Cu cât mai bine o să respectăm regulile, cu atât mai repede o să scăpăm de pandemie și vom începe o viață normală”, a spus unul dintre ei.

La întoarcerea spre strada Nicolae Titulescu, într-un troleibuz de pe ruta cu nr. 1 erau doar patru pasageri și toți – echipați corespunzător.

„Masca nu prea protejează, deoarece este foarte subțire și nu este una dintre cele care pot garanta măcar 90% de protecție, dar totuși – trebuie să le purtăm, deoarece poate cineva să tușească, să stnute, iar noi nu avem de unde ști dacă acea persoană este sau nu purtătoare de virus. Oamenii care nu se protejează nu își prețuiesc viața”, a comentat o pasageră.

Amintim că, potrivit Dispoziției nr. 18 a Comisiei pentru Situații Excepționale din municipiu, începând cu 4 mai curent, în mijloacele de transport public din Chișinău devine obligatorie acoperirea feței (gură, nas) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție de unică folosință sau reutilizabile (fulare, eșarfe, alte articole vestimentare). De asemenea, în troleibuze este permisă aflarea a doar 35 de pasageri.

Autoare: Daniela Luca, stagiară.

Video: ZUGO

Foto: chisinau.md, zugo.md

Articole asemănătoare

Back to top button