fbpx

foto | Un crater imens, descoperit în Siberia! Cum s-ar fi format acesta?

O nouă descoperire îi surprinde pe oamenii de știință – un crater imens, cu o adâncime de 50 de metri, a fost depistat în nordul Siberiei, peninsula Iamal. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Gaura a fost descoperită în luna iulie a acestui an, de angajați ai unui canal de televiziune rusă – Vesti Iamal TV. în momentul când se întorceau dintr-o deplasare în scop profesional.

Potrivit cercetătorilor, craterul s-ar fi format în urma unei explozii de gaz metan, transmite digi24.ro. Blocuri de piatră și gheață au fost proiectate la sute de metri de epicentru.

„În permafrost (sol înghețat, foarte bogat în materii organice), se dezvoltă hidrați de metan (compus chimic solid, amestec de gheață și metan, care permite solului să rămână solid). Din cauza schimbărilor climatice, permafrostul se încălzește. Încălzindu-se, se degajă bule de hidrați de metan, care, aflate aproape de suprafața pământului, revin în stare gazoasă și astfel se produce explozia”, au explicat specialiștii geologi.

Și deși aceste descoperiri nu sunt rare pentru această regiune, acesta fiind al 17-lea crater găsit în peninsula Iamal începând cu 2014, oamenii de știință – totuși – sunt încântați de noua gaură imensă. Iar asta pentru că  impresionează prin mărimea sa și prin faptul că a păstrat multe caracteristici ale materiei inițiale.

„Acest crater este unic. Aduce multe informații științifice pe care deocamdată încă nu le putem dezvălui”, a declarat Vasili Bogoiavlenski, membru al Academiei de Științe a Rusiei, citat de Siberian Times

Imagini cu alte cratere imense descoperite în Siberia:

Articole asemănătoare

Back to top button