fbpx

foto | Un an de la masacrul din Bucea, care a șocat o lume întreagă. Zelenski: „Nu vom ierta niciodată”

Vineri se împlinește un an de când Rusia s-a retras din suburbia Kievului, Bucea, lăsând cadavre de civili împrăștiate pe străzi în ceea ce a devenit un simbol al presupuselor crime de război rusești care au șocat lumea. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski scrie într-un mesaj publicat pe rețelele sociale că Ucraina „nu va ierta niciodată” ceea ce s-a întâmplat acolo.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„365 de zile de când este din nou un oraș ucrainean liber. Un simbol al atrocităților armatei țării ocupante. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare făptuitor”, a scris Zelenski.

Forțele ruse s-au retras din orașul aflat la nord-vest de capitala Kiev la 31 martie 2022, la puțin peste o lună după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, scrie Digi24.

În urma lor, au lăsat scene de groază care au șocat lumea.

Jurnaliştii AFP au descoperit pe 2 aprilie cadavrele a cel puţin 20 de persoane îmbrăcate în civil, unele cu mâinile legate la spate, zăcând pe o stradă a suburbiei.

Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat trupele ruse de crime de război după descoperirile de la Bucea, prezentând dovezi video și relatări ale martorilor.

Moscova neagă acuzațiile, susținând că atrocitățile din Bucea au fost înscenate.

În săptămânile care au urmat retragerii Rusiei din alte orașe din apropierea Kievului, alte sute de cadavre au fost găsite în case, subsoluri și gropi puțin adânci în nordul țării.

La un an după ce ucrainenii au recâștigat controlul orașului, Bucea nu și-a uitat victimele. Comunitatea din ceea ce a fost odinioară o suburbie prietenoasă se reconstruiește, iar localnicii le-au spus reporterilor că „durerea se atenuează” și că trebuie să „continue să trăiască” în ciuda traumei lor colective.

„Există dorința de a ne elibera de orice ne-ar putea aminti că rușii au fost aici”, spune Anatoli Fedoruk, primarul din Bucea.

Joi, zeci de muncitori în construcții lucrau la reconstrucția caselor și a drumurilor din oraș, care avea o populație de aproximativ 37.000 de persoane înainte de război.

Mulți lideri și oficiali străini care au vizitat Ucraina de la începutul războiului au făcut o oprire la Bucea. Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că a avut un „puternic sentiment de indignare” în timp ce se afla acolo săptămâna trecută.

După ce Rusia s-a retras din apropierea Kievului, luptele s-au mutat în sudul și în estul Ucrainei, orașul Bahmut fiind acum scena celei mai lungi și mai sângeroase bătălii de la invazie.

Această prezentare necesită JavaScript.

Articole asemănătoare

Back to top button