fbpx

foto | Sute de oameni au protestat în Polonia faţă de interzicerea aproape în totalitate a avorturilor. Poliția a utilizat spray cu piper

După ce Tribunalul Constituţional din Polonia a luat decizia de a impune interdicţia aproape totală a avorturilor, sute de oameni au ieșit la Varșovia și în alte orașe pentru a protesta. Manifestările de joi spre vineri s-au soldat cu unele ciocniri minore și rețineri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform deciziei luate, practicarea avorturilor din cauza unor malformaţii ale fetusului va fi ilegală, asta în timp ce malformaţiile congenitale au reprezentat motivul pentru aproape toate avorturile legale realizate anul trecut în Polonia.

Așadar, femeile vor putea renunța la sarcină doar dacă aceasta reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii sau a vieţii mamei sau atunci când este rezultatul unui act interzis precum violul sau incestul, transmite Agerpres.

O schimbare atât de importantă în acest sens nu a mai avut loc în ultimii 20 de ani. Drept urmare, sute de persoane au scandat la Curtea Constituțională, ignorând interdicţia legată de coronavirus privind adunările publice de peste 10 persoane.

De asemenea, manifestanții au scandat și prin faţa sediului partidului conservator de guvernare Lege şi Justiţie (PiS), însă poliţia le-a blocat drumul când intenționau să ajungă în faţa locuinţei liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski. În consecință au urmat unele ciocniri minore, care s-au soldat cu 15 rețineri, iar oamenii au utilizat chiar și spray cu piper, susține BBC.

La proteste au participat mai multe organizaţii de apărare a drepturilor femeilor de a alege şi politicieni de opoziţie s-au pronunţat împotriva deciziei. De asemenea, multe persoane din afara partidului de guvernământ consideră că Tribunalul Constituţional este o instituţie politizată aflată sub influenţa PiS.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Agerpres

Articole asemănătoare

Back to top button