fbpx

foto | Se împlinesc 71 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 71 de ani de la cel de-al doilea val de mari deportări staliniste din Basarabia. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de ţărani basarabeni au fost ridicați din propriile case, deportați la munci grele în Siberia, iar averile și proprietățile lor au fost confiscate de regimul stalinist.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La acea operațiune au fost implicați 4000 de lucrători operativi ai Ministerului Securității de Stat al URSS, inclusiv aduși din alte republici, peste 13.000 de ofițeri și soldați și aproape 25.000 de activiști de partid din Moldova. De asemenea, au fost mobilizate 4000 de autovehicule, 30 de garnituri de tren cu 1570 de vagoane pentru vite.

În acea noapte din vara 1949 au fost ridicate 35.000 de persoane, acesta fiind considerat cel mai mare val de deportări. Totuși, nici acum, zeci de ani mai târziu, istoricii nu sunt capabili să stabilească un număr exact al persoanelor care au fost deportate în urma celor trei valuri. Se estimează că au fost câteva sute de mii de persoane.

Foto: zdg.md

Articole asemănătoare

Back to top button