fbpx

foto | „Să reînviem din cenușă”. Mesajele artiștilor și reacțiile internauților după dezastrul de la Filarmonica Națională

„A fost distrusă munca de un secol”. Incendiul de la Filarmonica Națională din Chișinău a întristat artiștii și iubitorii de artă din Republica Moldova; cei care și-au dedicat întreaga viață acestei instituții, cei care au crescut acolo și cei care au admirat munca care a „răsunat” ani la rând în sala de concerte.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Maestrul Nicolae Botgros: „Filarmonica Națională, instituția care a fost înzestrată cu numele unui Adevărat Om și al unui simbol al muzicii mari, Serghei Lunchevici, a fost distrusă în flăcări odată cu toată arhiva societății culturale din Republica Moldova. Cum? De ce? Intenționat sau întâmplător? Ce rost mai au dezbaterile pretențioase care cu siguranță vor urma? Dureros este faptul că a fost distrusă munca de un secol… asta e de fapt marea noastră prostie. Rog să mă credeți, astăzi am simțit un nod în gât și am avut impresia că îmi fuge pământul de sub picioare când am auzit vestea despre cele întâmplate… ”.

Prim dirijorul și directorul artistic al Orchestrei Simfonice la Filarmonica Națională, Mihail Agafița: „Dragi prieteni, cu o mare durere în suflet vreau să vă anunț că Filarmonica Națională a Republicii Moldova a rămas fără casă, fără sală, fără instrumente… ars tot. Tare sperăm că ne-a mai rămas măcar speranța… unei minuni probabil”.

Soprana Valentina Naforniță: „Nu ne arde nimeni speranța. Sunt cu sufletul alături de țara mea, de cultura, de oamenii de artă, de publicul care acum stă și plânge în urma incendiului devastator care pur și simplu a spulberat Filarmonica Naționala din Chișinău. Să fim solidari, să ne ajutam, să reînviem din cenușă”.

Cântăreața Lenuța Gheorghiță: „2020 va ramâne un an pe care nu-l doresc nimănui. Astăzi am avut parte de o zi tare dureroasă, plină cu amintiri și cu mare jale. Propun pentru toți să venim cu un aport financiar si să venim în ajutor. Doamne, câte amintiri și câte vise au fost spulberate”.

Articole asemănătoare

Back to top button