fbpx

foto | Pereții din Costești continuă să prindă culoare. O nouă pictură murală cu conotație istorică va apărea în inima localității

Pictorul Alexei Luca revine cu noi idei pentru pereții satului Costești din raionul Ialoveni, de data aceasta, începând o lucrare cu conotație istorică întitulată „Decebal și Șuier”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pictura murală va prezenta momentul în care Decebal îl vede pe Șuier ca duh, după moartea lui. Totodată, lucrarea va conține elemente ce vor relata despre istoria steagului de luptă al dacilor și despre cum şi-a trimis Decebal în istorie lupul îmblânzit care i-a salvat viaţa.

Lucrarea este o schiță a unei legende vechi românești, care relatează despre faimosul rege al Dacilor și un moment istoric din timpul domniei acestuia.

„Apariţia steagului dacilor este legată de o legendă care spune că Decebal ar fi fost salvat de la moarte de un lup, pe care regele dac l-a salvat dintr-o prăpastie, pe când animalul era pui şi avea un picior rupt”, explică autorul schiței, Alexei Luca.

Decebal ar fi dus acel pui de lup în cetatea Sarmizegetusa şi l-a îngrijit, iar upă ce s-a vindecat, regele dac l-a domesticit, animalul a devenit mare şi voinic. Atunci când se înfuria, acesta scotea un scheunat subţire, motiv pentru care Decebal i-a pus numele de Şuier.

Odată, însă, Decebal a mers cu animalul la vânătoare, unde au fost înconjurați de o haită de lupi sălbatici. Șuier a murit apărându-și stăpânul, dând dovadă de curaj și devotament. Revenit în cetate regele dac a poruncit fierarilor să îi facă un cap de lup cu gura căscată, care mai apoi a devenit simbolul steagului Daciei.

Alexei Luca este autorul celui mai lung Street Art din Republica Moldova, ce are o lungime de aproximativ 400 de metri, îmbinând arta vizuală cu lectura şi poezia. De asemenea, pictorul a decorat numeroase stații și pereți din țară, inclusiv și un perete al școlii din satul natal.

Articole asemănătoare

Back to top button