fbpx

foto | „Pasiunea pentru muzică a apărut încă din perioada embrionară”. O tânără din Chișinău, îndrăgostită de nai, ne duce faima și tradițiile peste hotarele țării

Adriana Babin, o tânără de 18 ani din Chișinău, a ales să-și dedice tot timpul liber muzicii și tradiției. Astfel, pentru ea, o simbioză dintre cele două l-a reprezentat naiul. Deși, la început, era cam sceptică în legătură cu acest instrument, după o perioadă de timp, naista s-a îndrăgostit totalmente de el, iar acum, toate visele sale sunt despre muzică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Adriana spune că această pasiune a apărut încă „în perioada embrionară”, căci, potrivit spuselor părinților, ea reacționa la sunetele muzicale încă în burta mamei.

A ales naiul în favoarea celorlalte instrumente, la opt ani, la îndemnul mamei sale, care a susținut-o foarte mult în carieră.

„Am ales sa cânt la nai la propunerea mamei, obișnuiesc sa îi urmez sfaturile, iar această alegere este un exemplu foarte bun că sfaturile ei sunt o binecuvântare pentru mine”, a spus naista.

Cu toate acestea, familia nu este unica care o încurajează. Profesorul de nai a Adrianei mereu o ajută și îi oferă cele mai prețioase sfaturi pentru o naistă de succes.

„După cum spune profesorul meu, Ion Negura, muzica e foarte egoista și nu îi place pe cei care o înlocuiesc cu altceva, de asta obișnuiesc sa îi dedic tot timpul meu liber”, zice muziciana.

Tânăra își găsește motivația în oamenii puternici, care au ajuns la un nivel înalt și care prin muncă asiduă au atins culmile pe care și le-au dorit. O inspiră o mulțime de persoane, însă cea mai dragă sufletului îi este violonista de talie mondială, Alexandra Conunova.

Bineînțeles că Adriana nu și-a lăsat talentul în umbră, ba din contra, și l-a expus frumos pe scenele concursurilor naționale și internaționale. Cele mai importante competiții pentru artistă au fost „Florile Ceahlăului” din Piatra-Neamț, unde a ocupat locul 1 și Concursul din Târgu-Jiu, România, unde s-a ales cu premiul mare.

„Cel mai complicat concurs la care am participat a fost la Piatra-Neamț, pentru că în afară de o interpretare impecabilă, mai era nevoie și de o prezență scenică care să reprezinte corect, din punct de vedere folcloric, zona de unde vin”, mărturisește Adriana.

Nu își imaginează viața fără muzică, însă, întrebată dacă ar fi nevoită să renunțe la muzică, naista a răspuns provocării.

„Cred că fac parte din categoria oamenilor care s-ar putea ocupa cu orice în caz necesitate, dar un job aproape sufletului meu ar fi în domeniul business sau beauty”, declară ea.

Pentru Adriana, cel mai bun ingredient este încrederea, iar toate visele îi sunt legate de muzică. Printre ele se numără și o colaborare cu orchestra „Lăutarii” dirijată de maestrul Nicolae Botgros.

„Visul meu nu e să cânt „în” orchestra „Lautarii”, ci să cânt „cu” ei. Personal, nu mă regăsesc în vreo orchestră sau band, de aceea, de câte ori am avut propuneri, am acceptat doar micile colaborări”, spune naista.

Visele ei nu rămân doar în Moldova, ci își iau avântul și peste hotarele ei. Adriana aspiră spre evoluări pe scenele din Australia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.


Pentru naistă termenul „obstacole” reprezintă noi posibilități de dezvoltare personală. Cu toate acestea, Adriana mărturisește că se confruntă adesea cu sexismul.

„În Moldova, din păcate, mai persistă ideile inegalității sexuale și mi s-a întâmplat să aud de foarte multe ori fraze din categoria „naiul e un instrument pentru baieți”, „nu o să reușești pentru că ești fată și ești mult mai slabă fizic” sau „ai câștigat pentru că ești fată””, recunoaște ea.

Tinerilor care încep să practice muzica, Adriana le recomandă să fie egoiști cu timpul lor.

„Un instrument muzical necesită tot timpul din lume, dar, mai important, necesită dragostea și dedicația voastră”, adaugă naista.

Articole asemănătoare

Back to top button