fbpx

foto | O tânără designer din Moldova ne va reprezenta țara la un concurs internațional: Vreau să creez haine cu personalitate

Talentul, munca asiduă și dorința de a crea „haine cu personalitate” o duc pe moldoveanca Daria Golneva pe cele mai înalte culmi. Absolventă UTM și câștigătoare a competiției tinerilor designeri autohtoni – Z Generation 2019, tânăra se pregătește acum să lupte pentru Moldova în etapa finală a concursului internațional.

Încă din copilărie, Daria și-a dorit să creeze ținute, să dea viață stofelor, ceea ce a și determinat-o să-și facă studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Modelarea și tehnologia produselor din țesături.

„Întotdeauna am fost fascinată de haine, de stil, de arta de a te îmbrăca, iar atunci când am fost întrebată ce profesie voi avea nu am mai stat pe gânduri, am fost sigură de alegerea făcută, iar azi nu regret nimic. Dimpotrivă, am încheiat studiile cu dorința de a continua și de a mă afirma în această industrie”, povestește ea.

Premiul obținut încadrul Z Generation a avut un drum mai lung: în anul II de facultate, Daria a mers pentru două săptămâni la un curs intensiv de design vestimentar, susținut de Școala italiană de Fashion, Polimoda.

„Cred că a fost cea mai valoroasă experiență de până acum, acolo am descoperit ce înseamnă să ai curaj să eliberezi creativitatea, să nu îți pui limite de viziune. Aici la facultate am învățat foarte bine partea tehnologică, iar când am mers acolo aveam foarte multe bariere interne ce țin de aspectul creativ, dar după interacțiunea cu studenții de acolo, cu profesorii, totul a devenit altfel, mult mai liber, mai curajos, mai sigur”, zice ea.

În anul III de studii, Daria a avut oportunitatea de a primi o bursă în Italia, în cadrul Institului European de Design, unde, timp de un an, a studiat designul textil.

„De fapt, cred că aici am învățat să îmblânzesc stofele, să le înțeleg, să le asortez, să le folosesc în munca mea. A fost o experiență minunată, care cu siguranță face mult mai competitivă capacitatea mea de a evolua”, spune tânăra.

În această vară, Daria a susținut examenele de licență și lucrarea finală, care, de fapt, a și constituit acea colecție prezentată pe podiumul Z Generation, care a făcut-o finalistă și datorită căreia va ajunge la Kiev, la etapa internațională a concursului, alături de alți 19 tineri designeri din Europa de Est.

„Colecția mea a fost o reflectare a tot ceea ce simt eu despre modă. Mă fascinează faptul că tendințele se repetă cumva consecutiv și creează senzația că viitorul stă în loc, pornind de la această opinie am creat o colecție multiculturală, care să fie o formă globalizată a tradițiilor diferitor popoare. Credeam că aș putea să nu fiu înțeleasă, dar juriul, profesorii au fost foarte deschiși și au apreciat efortul meu”, explică Daria.

Crearea colecții i-a luat mai bine de opt luni și resurse proprii, dar nimic nu a putut sta în calea dorinței ei de a excela și de a lua marele premiu. Ea a creat din stofe rămase bucăți și „a fost mai degrabă o provocare să le potrivească cât mai armonios”.

Daria zice că opțiunea de a pleca peste hotare nu intră în planurile ei de viitor. Își dorește să profeseze aici, să contruiască un brand vestimentar care va putea ulterior să iasă și în afară.

„Am chiar și o idee de denumire, dar nu o zic până nu se întâmplă. Vreau foarte mult să muncesc aici, alături de familia mea, de prietenii mei. Vreau să creez haine cu personalitate pentru tineri de vârsta mea, haine care să poată fi purtate oriunde. Eu fac parte din generația crescută cu internet, pentru mine nu există limite sau granițe, eu simt exact ca cei din alte țări și asta îmi dă curaj să rămân aici, pentru că geografia contează cel mai puțin în procesul de creație”, mai susține moldoveanca.

Daria Golneva este una dintre tinerii care aleg să acționeze și să exploateze toate oportunitățile care se ivesc. Îi dorim succes și o așteptăm acasă cu marele premiu de la Kiev!

Z Generation – etapa națională a Concursului Internațional al Tinerilor Designeri din Europa Centrală și de Est este organizat de Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” al Universității Tehnice din Moldova, în parteneriat cu Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Uk aid.

Articole similare

Close