fbpx

foto | Mobilizare impresionantă: 633 de scafandri au strâns timp de două ore circa 1500 de kilograme de deșeuri marine

Planeta poate fi salvată de la poluare prin implicare civică și acțiuni de salubrizare în masă. Au demonstrat-o și 633 de scafandri din toată lumea care s-au adunat pe o plajă din Florida pentru a curăța marea de deșeuri.

În două ore au colectat aproape 1500 de kilograme de gunoaie marine, iar acțiunea lor a intrat în Guinness Book. Acțiunea de curățare se desfășoară în fiecare an, sub numele de „Save Deerfield Beach Event”, iar ediția din acest weekend a fost cea de-a 15-a.

Grupul a intrat în Cartea Recordurilor ca „cel mai mare număr de persoane reunite într-un singur loc pentru a realiza simultan o curăţare submarină”. Scafandrii veniți de peste tot din America, dar și din Europa, au colectat în două ore peste 9000 de bucăți de deşeuri marine. Printre altele, 725 de kilograme de greutăți pentru pescuit și 27 de kilograme de plase, pentru că zona este bogată în vietăți marine și, deci, este una preferată de pescari. Nu se cunoaște încă greutatea exactă a deșeurilor marine, dar grupul Project AWARE estimează cantitatea colectată la aproape 1500 de kilograme, potrivit CNN.

 

„Nu contează ce se întâmplă astăzi, din punctul de vedere al Recordului Mondial. Ce contează cu adevărat este că toată lumea a ieșit să curețe zona și să îmbunătățească viața comunității”, a spus Michael Empric, judecătorul Guinness.

Autoritățile orașului s-au implicat prin a asigura depozitarea corectă a deșeurilor, în vederea reciclării lor. Vechiul record era deţinut de egipteanul Ahmed Gabr, care reuşise în 2015 să reunească 614 de scafandri pentru a curăţa o zonă a Mării Roşii din Hurghada (Egipt). Aproape 80% dintre aceste deşeuri sunt din plastic, căruia îi trebuie 400 de ani pentru a se degrada şi care însumează aproape 150 milioane de tone de reziduuri aruncate în mare, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Articole similare

Close