fbpx

foto | „Mi-a luat 5 ani ca să-i demonstrez mamei că asta îmi place la nebunie”. Gabi Hadiev – fotografa îndrăgostită de apusuri, oameni și avocado

Unii o urmăresc pe rețelele de socializare pentru sinceritatea cu care-și destăinuie zi de zi întâmplările din viață, alții o admiră pentru felul ei de a fi – copilăresc, deși știe când să fie matură, însă aproape toți aleg să facă parte din comunitatea sa pentru că ea încearcă să-i surprindă mereu cu fotografii ieșite din tipare, dar și cu texte calde.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vorbim despre Gabi Hadiev, tânăra al cărei cont de Instagram seamănă cu o colecție de tablouri, unul mai divers decât altul, dar toate cu un element comun – emoția.

Pasiunea tinerei pentru fotografie are cumva rădăcini în familia sa, însă nu este vorba despre părinți. Cea care a inspirat-o să se lase îmbătată de peisajele surprinse prin obiectiv a fost sora sa – ocupată mereu să-și reînnoiască colecția de camere foto.

„Era anul 2008, atunci când aveam primele telefoane și ele fiind cu nu cea mai bună cameră oricum îmi făceam fotografii. Ce se primea? – idee nu am, pentru că nu am mai reușit să pricep unde era galeria foto”, spune Gabi amuzată.

Tot Gabi este tânăra pentru care fotografia înseamnă în primul rând sinceritate, trăiri, realitatea așa cum o vedem zilnic. În aparatul său de fotografiat vei putea descoperi o mare de senzații – apusuri, o pereche de zâmbete anonime, doi ochi în care se revarsă cerul, o farfurie cu avocado (pe care Gabi le-ar mânca nonstop) sau chiar raftul de legume din supermarket, transformat de tânără într-un colț pentru ședințe foto.

„Trăiesc la maxim plăcere când primesc fotografii reușite și nu pot descrie cu nimic plăcerea asta, satisfacția când văd combinația de culori sau blurul din fotografii. Nu pot descrie”, adaugă Gabi în timp ce povestește despre diferența dintre un fotograf profesionist și un amator, menționând că lasă aprecierea să vină din partea celor cu care interacționează – știe că mai are de muncă și tinde mereu să se autodepășească.

„Eu pot să mă numesc profesionistă, dar pentru mine mai mult contează cum mă poziționează alții, pentru că eu văd că am unde crește mereu, de asta cred că sunt zile și situații în care sunt profesionistă și invers, amatoare.

Un profesionist cred că ar trebui în primul rând să vadă omul din obiectiv așa cum el încă singur nu a reușit să se vadă”, precizează Gabi.

Pe lângă fotografiile cu avocado, pe care tânăra nu obișnuiește să le împărtășească cu urmăritorii săi foarte des, însă despre care se știe că are o iubire aparte pentru ele, Gabi este o fană a apusurilor, iar cei care îi urmăresc activitatea de pe Instagram la sigur știu că tânăra își petrece serile la balconul din apartamentul său.

„Ador fotografiile de la apus. MĂ TOCHESC! Îmi plac fotografiile la mare, munți, ador natura, ador orășelele europene, ador Italia. Urăsc zilele de naștere, cumetriile și restul, cred că de asta accept să fotografiez doar love story și cununii tare tematice”, ne-a mărturisit fata cu gropițe în obraji.

Gabi este specială… și prin specială ne referim în adevăratul sens al cuvântului. Specială o face și faptul că privește lumea cu un singur ochi – celălalt îi mai aduce aminte câteodată că trebuie să facă o vizită la medic, dar s-a obișnuit deja cu asta și, deși nu-i prea place să vorbească despre acest subiect, de fiecare dată când o face încearcă să vadă partea plină a paharului și nu încetează să spere că într-o zi se va privi în oglindă cu ambii ochi.

„Mereu am știut și simt până acum că am fost specială și sunt binecuvântată. Dacă m-a afectat? Da.. Obosesc repede, foarte des am dureri de ochi de la editat, de asta mereu cum simt că obosesc las pentru a doua sau a treia zi.

Poate că sunt mai diferită și prin sinceriate, prin dorința de a crea relații calde cu orice client, absolut cu fiecare și să reușesc timp de o oră să creez așa o legătură încât dacă mi se întâmplă ceva să nu am unde dormi, să îi pot sună și să mă cer să vin pe noapte, ne-a spus Gabi.

Venind vorba despre cei pe care îi fotografiază, Gabi ne-a mărturisit că nu a avut încă niciun caz în care să judece o persoană după felul în care arată și asta pentru că ea crede că fiecare are o parte bună a sa – așa-zisa parte fotogenică.

„Ce ține de aspectul fizic a unui fotograf, eu mereu am încercat să am un stil oarecare, am încercat să fiu cozy, până și acum încerc. La ședințe vin ca la sărbătoare, de asta doar clientul poate spune cât de mult contează să fiu eu frumoasă sau nu. Eu personal iubesc oamenii frumoși, toți oamenii, pentru că noi toți suntem frumoși în felul nostru. Nu-i așa?”.

Gabi mai spune că o ședință foto reușită nu se datorează doar muncii fotografului – responsabilitatea pentru 50% din succesul unei sesiuni foto o are clientul.

„Dacă nu ești pregătit pentru ședința foto, uneori, cât de bun nu ar fi fotograful, nu îi va reuși să te facă „păpușică”. Și da, încercați să vă relaxați, cel puțin eu mereu încerc să fac asta cu clienții mei, cât de prost nu m-aș simți uneori, lăsăm problemele la o parte și lucrăm”.

Fotografiile bune sunt cele care depind și de alți factori, spune Gabi – „dacă ai lumina bună, părul curat, ai o idee la ce rezultat te aștepți și ești simplu încrezută în fața obiectivului”.

Acum, pentru Gabi, aparatul foto a devenit mai mult decât un accesoriu sau o tehnică de lucru. Acum este un stil de viață. Nu știa că va apuca această cale, dar simțea că va face artă în viață. Într-un moment de apropo, tânăra ne-a spus că, dacă nu ar fi fost fotografă, la sigur era dansatoare – dragostea sa pentru muzică și dans poate fi descoperită uneori pe contul său personal de Instragam.

„Ce nu ți-ai dori să devii – fotograf, dansatoare sau contabil – nu asculta și nu aștepta mereu să fii susținut de cei din jur. Nu sta locului, mereu încearcă ceva, încearcă ceea de ce te temi, mai apoi vei înțelegi că nu aveai motive să te temi. Nu încerca să cumperi cea mai scumpă tehnică, fă ceva cu cea pe care o ai la moment, nu de fiecare dată totul depinde de tehnică, ci de cel ce stă în spatele ei. Aveți grijă de voi, iubiți, creați, și credeți în voi, pentru că nimeni nu o va face pentru tine”, a conchis Gabi, menționând că a avut nevoie de 5 ani pentru a-i demonstra mamei sale cât de mult iubește să fotografieze și că nu va renunța la acest hobby, devenit meserie.

Foto: Arhiva personală Gabi Hadiev

Articole asemănătoare

Back to top button