fbpx

foto | „Mamă, mă întorc acasă”. Momentul în care trei astronauți revin din cosmos: Cât timp au fost plecați?

Un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) s-au întors acasă, pe Terra, după ce s-au aflat timp de șase luni în cosmos. Aceștia au revenit cu bine joi din misiunea începută în plină pandemie de coronavirus.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Este vorba despre Chris Cassidy şi ruşii Anatoli Ivanişin şi Ivan Vagner. Aceștia au aterizat la ora 02:54 GMT în stepele din Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia centrală, iar momentul a fost difuzat de agenţia spaţială rusă Roskosmos.

În imagini îl vedem pe Chris Cassidy care saluta cu cotul un reprezentant al oficialilor sosiţi: „Ce mai faceţi?”, a întrebat în limba rusă americanul. Ulterior, astronauții au fost duşi spre un cort pentru a fi supuşi unor examene medicale.

Cei trei au zburat spre ISS pe 9 aprilie, părăsind Pământul (deja) în plină pandemie. Înainte de lansare, ei au fost plasaţi în izolare în centrul de antrenament de lângă Moscova şi şi-au luat la revedere de la cei dragi fără public.

Până a porni spre casă, Cassidy – în vârstă de 50 de ani – a postat probele sânge pe care astronauții trebuie să le recolteze în timpul misiunii, transmite Agerpres.

„Care este preţul revenirii pe Terra? Opt eprubete de sânge! Cele şapte prezentate în această fotografie au fost prelevate de dimineaţă pentru a fi plasate în congelatorul nostru, iar cea de-a opta va fi recoltată chiar înainte de desprinderea de ISS”, a scris astronautul.

„Mamă, mă întorc acasă!”, a scris la rândul lui cosmonautul Ivan Vagner, în vârstă de 35 de ani, aflat la prima sa misiune în spaţiu. Anatoli Ivanişin a finalizat cea de-a treia misiune în spaţiu.

Stația Spațială Internațională (ISS) este una experimentală. Ea poate servi ca spațiu locuibil pentru un echipaj, post de comandă pentru operații pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru mici nave spațiale. Scopul pentru care este construită este studiul efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică și a Pământului.

Stația Spațială Internațională este un proiect la care participă cinci mari agenții spațiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) și ESA (o asociație de mai multe țări europene). Ea urmează să fie dezmembrată pe parcursul deceniului următor, din cauza uzurii tehnice şi morale a structurilor sale componente.

Back to top button