fbpx

foto | Istoria unei moldovence cu dizabilități care a luptat și a câștigat alegerile: „Avem drepturi egale și în practică”

„Oamenii trebuie să știe că avem drepturi egale nu doar în teorie, dar și în practică” – este declarația Elenei Crâșmari, o femeie cu dizabilități care a candidat independent la alegeri și a devenit consilieră locală în satul ei natal din Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În vârstă de 35 de ani, Elena a fost motivată să facă acest pas de lipsa de acces la Centrul medical din sat și de schimbările de care are atât de multă nevoie localitatea sa – Dolna, o comunitate rurală cu 1155 de locuitori, aflată la circa 53 de kilometri distanță față de Chișinău.

Ea nu a putut urca scările și a fost nevoită să meargă în brânci pentru a intra în clădire din cauza dizabilității sale: „M-am dus la Primărie să le cer să mă ajute să fac ceva în legătură cu scările centrului medical. Primarul mi-a dat o pungă de ciment și nisip și mi-a spus că trebuie s-o fac singură. După asta, m-am decis să candidez pentru postul de consilieră ca să-i demonstrez că nu e acceptabil și că sunt o persoană cu drepturi depline, la fel ca el.

Am vrut să fac primul pas în a dovedi că persoanele cu dizabilități au o șansă, de a-i ajuta pe cei care își petrec cea mai mare parte a vieții prinși între patru pereți acasă. Oamenii trebuie să știe că avem drepturi egale, nu doar în teorie, ci și în practică”.

Femeile ajută femei

Potrivit statisticelor, în Moldova, doar 25% sunt reprezentate de parlamentare, doar 22% – sunt primărițe și 27% – consiliere raionale.

Aceste procentaje nu îndeplinesc criteriile internaționale sau angajamentele naționale și internaționale ale țării. Au existat mai multe studii privind participarea femeilor din Moldova în politică, dovedind că sunt suficiente femei calificate, cu experiență și doritoare de a participa la luarea deciziilor politice. Cu toate acestea, unele lucruri rămân a fi neschimbate.

Cu ajutorul formării privind participarea politică a femeilor și implicarea civică, realizate de UN Women și câțiva parteneri, Elena a reușit să câștige încrederea și să obțină competențele de care avea nevoie pentru a candida. Ea și-a început campania de bază pentru a candida la funcția de consilieră locală, dar, mai întâi, a trebuit să colecteze semnături de la cel puțin 5% dintre alegătorii înregistrați din comunitate, deoarece era candidată independentă. A adunat toate semnăturile necesare în doar două zile.

„Locuitorii din satul meu au fost atât de dispuși să mă ajute, și nu am putut să cred că am fost în stare să adun șaizeci de semnături atât de repede. Și puteam s-o fac doar după-amiaza sau noaptea, pentru că dimineața eram la antrenament!”, spune ea.

Elena și-a găsit aliați în organizații si mentorii de femei care au ajutat-o in parcursul ei: „Sunt foarte recunoscătoare femeilor care ajută alte femei să se dezvolte. Uneori e suficient să iei o femeie de mână și s-o ajuți să-și înceapă călătoria.

În timpul campaniei mele, am ținut un discurs public la o adunare. Locuitorii satului meu nu au fost interesați de ceea ce am studiat la universitate sau de ceea ce am făcut în trecut. Ceea ce a contat pentru ei a fost ceea ce eu aș putea realiza în viitor. Și după discursul meu, m-au aplaudat în picioare! Nu mă așteptam la asta!”

Fiorul victoriei

În timpul procesului electoral, Elena spune că s-a confruntat cu discriminarea, inclusiv convingerea falsă că cei cu nevoi speciale sunt inutili pentru societate: „Dar am decis să confrunt această situație cu sprijinul unor oameni minunați din jurul meu. Am făcut lucrurile într-un mod pașnic, am ignorat negativitatea și mi-am atins scopul”.

În noaptea alegerilor, Elena nu a putut dormi deloc, însă – dimineața – când a aflat că a câștigat a fost unul dintre cele mai mândre momente din viața ei. Ea și-a început calea luptând pentru dreptul uman de bază de a putea accesa Centrul medical local și a ajuns consilieră locală – singura femeie într-o echipă de nouă persoane.

Cât despre planurile de viitor, întâi de toate ea vrea să înceapă renovarea extrem de necesară a Centrului Medical din sat, care a fost catalizatorul campaniei sale. Vrea să instaleze o farmacie complet echipată care să răspundă nevoilor tuturor membrilor comunității sale. Elena visează, de asemenea, la un apeduct, astfel încât oamenii să aibă parte de apă curată în fiecare zi; drumuri bune, un sistem de canalizare, reciclare a deșeurilor, și mai multe oportunități de angajare.

„Sper, de asemenea, că voi putea face toate instituțiile de stat – inclusiv muzeul nostru, grădinița și Primăria – accesibile persoanelor cu dizabilități și mamelor cu copii mici, și cetățenilor în vârstă care vin și își iau pensiile.

Doresc să le dau celor care au părăsit satul din cauza greutăților și a lipsei de oportunități un motiv să se întoarcă.

Problemele cu care ne confruntăm nu pot fi rezolvate prin magie, dar vom face tot posibilul. Îmi iubesc comunitatea și mă angajez să fac schimbările necesare pentru a o ajuta să se dezvolte”, zice ea.

Elena a venit și cu un mesaj către fetele și femeile cu dizabilități din Republica Moldova și din întreaga lume.

„Dragi femei, fiți puternice! Implicați-vă în tot ceea ce puteți în această viață scurtă pe care o avem. Fiți active și unite. Împreună putem face o schimbare!”

Articole asemănătoare

Back to top button