fbpx

foto | Istoria de succes a unei familii din Căușeni: Au renunțat la viața de oraș pentru a deschide o fermă modernă de oi

El – militar, ea – angajată într-un magazin de lux din capitală, ambii cu studii în România – așa arăta viața unui cuplu din Căușeni acum 10 ani, atunci când au decis împreună să facă o schimbare radicală în viitorul lor. Au renunțat la viața de oraș, la vechile profesii și au pus pe roate o afacere proprie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Soții Zinaida și Sergiu Stefanco se pot mândri cu o istorie de succes, după ce, cu ambiție și mult efort, au reușit să deschidă propria lor fermă de oi. La câțiva ani distanță, aceasta a ajuns să fie considerată una dintre cele mai moderne din întreg raionul Căușeni.

În urmă cu doi ani, datorită unui grant oferit de UE, familia din satul Ucrainca a reușit să modernizeze procesul de producere a brânzei de oi – produsul lor fiind acum la mare căutare.

„A fost tare greu în primii ani. Nu aveam nimic când am pornit, nici depozite, nici adăposturi, nici furaje. Din 2010 până în 2015 am tot investit în afacere”, povestește Zinaida.

Și-au dorit de mai mult timp să procure utilaj modern de procesare a laptelui. Șansa a venit odată cu un proiect de sprijinire a tinerilor antreprenori de pe ambele maluri ale râului Nistru, finanțat de Uniunea Europeană. Au participat la concurs cu un plan de afacere convingător și au obținut un grant pentru a importa din Bulgaria: răcitor de lapte, pasteurizator, masă cu prese pentru scurgerea brânzei și forme.

Utilajul este din inox și poate fi dezinfectat ușor, spre deosebire de cel de lemn, pe care îl folosesc majoritatea producătorilor casnici de brânză de oi.

„Mai întâi laptele este răcit până la o anumită temperatură, iar apoi pasteurizat, majoritatea microorganismelor, în special bacteriile, fiind distruse. Se adaugă cheag, după care produsul este pus în forme. Când se prinde, se taie și se pune la maturare. Așa obținem un produs tradițional, ecologic și absolut inofensiv, care face față cerințelor sanitare.

După ce am luat utilajul, cumpărătorii ne-au spus că brânza noastră le inspiră și mai multă încredere. Nu se strecoară nimic în plus decât laptele”explică Sergiu Stefanco.

Soții vor să mai cumpere utilaje și să extindă spațiile de producere. Primul din lista de achiziții este un aparat de ambalat brânza, care le-ar deschide calea spre marile magazine din țară. La ferma lor, totul e pus pe roate, iar, aici, mulsul este mecanizat.

„Utilajul pentru muls e adus din Italia. L-am cumpărat de la niște tineri care au încercat să se ocupe de creșterea oilor. Au renunțat când au văzut cât trebuie de muncit. Fără acest utilaj am fi avut nevoie de cel puțin cinci persoane la muls”, spune bărbatul.

Mini-fabrica unde se produce brânza de oi este improvizată în pivnița casei părintești. Ferma, depozitele de furaje și linia de producere sunt amplasate pe aceeași uliță din sat, la fel ca și țarcul unde sunt ținuți berbecii de rasă.

Ziua de muncă începe la 05:00 și se termină aproape de miezul nopții, zi de zi, fără concedii sau zile de odihnă. În afară de cei trei ciobani angajați permanent, la fermă lucrează întreaga familie – părinții lui Sergiu și fratele Zinaidei.

Dețin și o afacere în agricultură. Produc furaje pentru animale și cereale pentru vânzare: grâu, porumb, etc. În baza unor granturi obținute din diferite programe de stat sau cu finanțare străină au reușit să procure trei tractoare cu care cultivă pământurile pe care le au în gestiune și prestează servicii specializate și pentru consăteni.

Zinaida și Sergiu Stefanco se numără printre cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Tinerii au beneficiat și de serviciile unui consultant personal care, timp de 14 luni, i-a ajutat să-și gestioneze afacerea eficient.

Ori de câte ori merg peste hotare, soții Stefanco vizitează afaceri similare. Treptat, au ajuns să fie experți locali în domeniul oieritului și producerii brânzei de oi.

„La noi vin foarte mulți tineri care vor să lanseze o afacere în domeniu. Nu oferim consultații la telefon, le spunem să vină aici, la fața locului, și să vadă cu ochii lor ce înseamnă munca la o fermă de oi”, spun ei.

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD, are scopul de a contribui la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune.

Articole asemănătoare

Back to top button