fbpx

foto | Își sacrifică timpul liber pentru a face lumea mai frumoasă. O elevă din Rezina, desemnată cea mai activă voluntară a anului 2018

Este încă elevă la liceu, dar a reușit deja să se implice în numeroase activități prin care contribuie la dezvoltarea tinerilor. Ana-Maria Odobescu, tânăra care a obținut premiul pentru „Cel mai activ voluntar al anului 2018”, este mănunchiul de energie și informație care vizitează în fiecare weekend trei centre comunitare din țară.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Originară din satul Cuizăuca, raionul Rezina, deja de doi ani adolescenta își dedică timpul liber nu doar voluntariatului, dar și lecturilor psihologice. Ana-Maria ne-a mărturisit că la baza a ceea ce face în prezent, este Consiliului Național Consultativ al Copiilor, acolo unde a participat pentru prima dată în calitate de voluntară

„Aici am aflat multe lucruri noi și interesante despre drepturile copiilor, despre politicile elaborate pentru incluziunea copiilor cu dizabilități și a celor din familiile social vulnerabile. În cadrul activităților realizate am înțeles că îmi place mult să comunic cu tinerii, să le vin în ajutor atunci când au unele probleme și să-i informez pe subiecte ce-i interesează”.

La fel, tânăra ne-a mărturisit că cea mai importantă activitate ca voluntară este cea din cadrul organizației Y-PEER Moldova – o rețea de tineri educatori de la egal la egal, care promovează un mod sănătos de viață în rândul tinerilor, în special în domeniul sănătății sexuale și reproductive.

„Activitatea în această rețea m-a marcat cel mai mult, deoarece aici am învățat să vorbesc în public pe subiecte tabu, am însușit noțiunea de advocacy și importanța acesteia. Aici am învățat despre egalitatea de gen și tehnici de teatru social.

Cel mai important în cadrul Y-PEER Moldova este că am învățat cum să devin un bun educator de la egal la egal, trainer național, astfel încât să transmit corect informația tinerilor. La moment sunt coordonator de proiect în cadrul acestei organizații și realizez ore de informare în trei centre comunitare din țară. În fiecare weekend îmi încarc bateriile cu energie pozitivă în urma interacționării cu tineri energici și curioși”. 

Ana-Maria este de părere că voluntariatul reprezintă cea mai bună oportunitate pentru tineri de a-și dezvolta abilitățile într-un anumit domeniu. Tânăra ne-a mărturisit că prin proiectele la care a fost implicată a reușit să capete mai multă încredere în sine și este mult mai informată, lucru care a ajutat-o să-și aleagă viitoarea profesie.

Cât despre premiul de care s-a învrednicit în acest an, Ana-Maria ne-a spus că acesta a fost o adevărată surpriză pentru ea.

„Am văzut anunțul despre acest concurs pe Facebook și am decis să completez și eu chestionarul. Mi-a venit pe poșta electronică un mesaj că dosarul meu a fost apreciat de către juriu ca unul dintre cele mai bune și am fost invitată la premiere.

A fost cu adevărat o surpriză plăcută când mi-am auzit numele la categoria „Cel mai activ voluntar în anul 2018”, fiind desemnată de către Guvernul Republicii Moldova cu diplomă de gradul întâi. Au fost cu adevărat emoții deosebit de plăcute, fericire și mândrie în același timp. Este o motivație pentru mine ca să-mi continui activitatea de voluntară și să încurajez alți tineri ca să fie cât mai activi și să lupte pentru realizarea visurilor lor”, a spus Ana-Maria.

Necătând la faptul că este mereu ocupată cu diverse activități, adolescenta crede că în țara noastră sunt mult prea puține proiecte și asta pentru că voluntariatul nu este promovat, în special în mediul rural, unde tinerii au foarte puține oportunități de implicare.

„Chiar dacă este o muncă benevolă, aceasta trebuie susținută și încurajată. Fiecare cuvânt de laudă, diplomă sau oricare mențiune este foarte importantă pentru oricare tânăr. Ele reprezintă o motivație de a face din ce în ce mai multe activități”.

Totuși, prin ceea ce face, Ana-Maria vrea să încurajeze tinerii să fie cât mai activi social și să-și dorească cu adevărat să schimbe lumea în bine.

„Dragi tineri, care doriți să vă implicați în activități de voluntariat, acum este timpul. Îndreptați-vă toată energia și timpul liber spre lucruri mărețe, spre activități care vă fac fericiți nu doar pe voi, dar și pe persoanele din jur”, a conchis tânăra.

„Să faci voluntariat e ca și cum ai contribui la izvorârea necontenită a binelui și a frumosului”. Ana-Maria Odobescu

Foto: Arhiva personală a Anei-Maria Odobescu

Articole asemănătoare

Back to top button