fbpx

foto | Într-un oraș din Spania nu a fost înregistrat nici un caz de coronavirus. Ce măsuri drastice au fost luate pentru o astfel de reușită?

Orașul fortăreață Zahara de la Sierra din sudul Spaniei este acea regiune în care nu a fost înregistrat nici un caz de infecție cu coronavirus de tip nou. Poziționarea lui la altitudine, deasupra ținutului andaluz, a devenit un atu neprețuit în lupta împotriva pandemiei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Primarul, Santiago Galván, în vârstă de 40 de ani, a decis blocarea tuturor celor cinci intrări în interiorul orașului chiar din ziua în care în Spania a intrat în vigoare starea de urgență.

De atunci, țara a înregistrat peste 100.000 de cazuri de infectare și mai mult de 10.000 de decese. Cu toate acestea, în Zahara niciunul din cei 1400 de locuitori nu a fost diagnosticat cu COVID-19. Mai mult de atât, au trecut și cele 14 zile de incubare, astfel încât Galván este mândru de rezultatele îmbucurătoare.

Măsurile drastice ale primarului au inclus și sprijinul total pentru cetățenii orașului, în special pentru persoanele în vârstă. Aproape un sfert din locuitori au peste 65 de ani, iar 30 de persoane locuiesc într-un cămin de bătrâni.

Fortificațiile medievale, casele albe, livezile de măslin și străduțele înguste sunt cele care atrag o mulțime de vizitatori în Zahara – cunoscută ca fiind o destinație turistică adorată de vizitatorii străini. Orașul este la o oră de mers cu mașina din Sevilla. Primarul spune că, în primele zile, au fost nevoiți să evacueze turiștii francezi și germani, care nu erau la curent cu măsurile administrației locale.

Punctul de control de pe un singur drum de acces este păzit de un ofițer de poliție. Doi bărbați cu echipamente de protecție spală mașinile, care intră în oraș, cu un amestec de clor și apă. A fost improvizat chiar și un sistem pentru dezinfectarea anvelopelor.

În oraș au fost introduse și alte măsuri de prevenire: „În fiecare zi de luni și joi, de la 17:30, un grup de aproximativ 10 persoane ies în stradă pentru a dezinfecta orașul, toate străzile, piețele și exteriorul caselor”, spune Galván.

O afacere locală plătește două femei care cumpără alimente și medicamente pentru persoanele vulnerabile și astfel s-a redus numărul de oameni de pe stradă. Femeile lucrează aproximativ 11 ore pe zi, iar comenzile sunt în continuă creștere.

Economia a sute de orașe mici din Spania, printre care și Zahara, este asigurată de angajații individuali și afacerile indivuale de familie. Așadar, consiliul orășenesc a apelat la fondul său de urgență pentru a acoperi costurile de energie electrică, apă și taxele pentru întreprinderile locale.

Totuși, primarul realizează că, dacă starea de urgență se prelungește, va fi nevoit să ceară ajutor conducerii de la Madrid.

Articole asemănătoare

Back to top button