fbpx

foto | Imagini apocaliptice cu un oraș din Ucraina șters de pe fața pământului

Din oraşul Mariinka, aflat în regiunea Donețk din estul Ucrainei, nu a mai rămas aproape nimic. Ministerul de Externe din Ucraina a postat duminică pe Twitter imagini dezolante cu Mariinka. Orașul este „distrus până la pământ”, au transmis autoritățile ucrainene, relatează Sky News, citat de digi24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șeful poliției lui Mariinka, Artem Schus, a declarat că orașul său este „complet distrus”. În afară de soldați, Mariinka a fost complet evacuată pentru că „nu există nicio modalitate ca populația civilă să trăiască acolo”, a declarat domnul Schus pentru AP săptămâna trecută. El crede că forțele ruse distrug în mod deliberat ruinele pentru a „distruge toată acoperirea, indiferent dacă este un adăpost civil sau o instalație militară”.

„Ei distrug totul pentru că, cu tactica lor, nu pot învinge trupele noastre și recurg la distrugerea tuturor viețuitoarelor”, mai spune Schus.

Forțele Terestre ale Armatei Ucrainene au anunţat că au respins, sâmbătă, peste 130 de atacuri ale ruşilor în Bahmut, iar oraşul încă rezistă, în ciuda presiunii enorme prin care trupele de invazie încearcă să încercuiască localitatea.

Forțele aeriene ucrainene au lansat 18 atacuri asupra bazelor ruseşti şi au lovit un sistem de apărare antiaeriană, un depozit de muniţie şi un pod. De cealaltă parte, forţele ruseşti au lansat şase atacuri cu rachetă, 24 de lovituri aeriene şi 65 de atacuri cu lansatoare multiple de rachetă. În urma atacurilor au fost şi victime civile în rândul ucrainenilor. O femeie şi un bărbat au murit în timpul bombardamentelor ruseşti, iar alte şapte persoane au fost rănite. Grupul încerca să fugă din oraşul asediat.

În prezent, în Bahmut mai sunt în jur de 4.000 – 4.500 de civili, care se adăpostesc în buncăre, potrivit viceprimarului. Forţele ruseşti încearcă să captureze oraşul Bahmut încă din luna mai a anului trecut. În ultima săptămână, forţele de invazie au făcut avansuri graduale, în încercarea de a încercui oraşul.

„Forţele ruseşti par să-şi fi asigurat suficiente poziţii strategice de unde să încerce manevrele de încercuire, dar nu au reuşit să obţină retragerea forţelor ucrainene. O încercuire a oraşului nu pare plauzibilă pe termen scurt”, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Luptele din ultimele zile au dus la pierderi masive de vieţi în rândul soldaţilor. Potrivit Forțelor Terestre ale Armatei Ucrainene, 820 de soldaţi ruşi au murit de vineri până sâmbătă. Numărul total de decese în rândul trupelor de invazie este estimat la 152.190 de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

Articole asemănătoare

Back to top button