fbpx

foto | Elevi din Moldova au discutat cu astronauții de pe Stația Spațială Internaţională

Douăzeci de elevi, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, reprezentând un consorțiu de instituții de învățământ, școli rurale și biblioteci din diferite localități ale Republicii Moldova, au avut posibilitatea să discute cu astronauții din cosmos.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acest lucru a devenit posibil grație unui proiect realizat de Centrul Național de Tehnologii Spațiale (CNTS) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), Corpul Păcii din SUA în R. Moldova și Serviciul Radioamatorilor de pe Stația Spațială Internațională (ISS), care au reușit să stabilească conexiunea și să organizeze o conversație în direct a elevilor din țara noastră cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională.

Evenimentul a avut loc pe 3 martie între orele 13:30 – 15:20, dialogul fiind lansat și moderat de către Edward Kendall, coordonator al voluntarilor din Corpul Păcii SUA în Republica Moldova.

Tinerii din fața monitoarelor au fost salutați de către rectorul UTM, Viorel Bostan, care a subliniat importanța științei și a tehnologiilor spațiale. Conducătorul Universității Tehnice i-a invitat pe elevi să se convingă de realizările cercetătorilor UTM în cadrul unui tur virtual în spațiile Centrului Național de Tehnologii Spațiale.

Ulterior, s-a luat legătura cu Stația Spațială. Cosmosul „s-a deschis” și în fața elevilor a apărut astronautul Mike Hopkins, aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, care i-a salutat în direct.

De ce și-a ales tocmai această meserie? Care este rutina zilnică a unui astronaut pe Stația Spațială Internațională? Ce tip de experimente se efectuează la bordul ISS? Cum este să trăiești și să lucrezi în spațiu? Cum arată Pământul „de sus”? Îți suni vreodată familia din spațiu? Care este cel mai dificil lucru cu care te obișnuiești în lipsa gravitației?

Cum se face față unei urgențe medicale majore la bordul unei nave spațiale? De ce ultima misiune pe Lună a fost tocmai în 1972? Cât durează recuperarea după o călătorie în spațiu: fizic și psihologic? Ce sfaturi ar avea pentru studenții care doresc să fie astronauți? – acestea au fost unele din întrebările puse de elevii moldoveni astronauților”, conform UTM.

„Savanții UTM implică în cercetările din domeniul satelitar-spațial numeroși liceeni, studenți, masteranzi, doctoranzi, orientându-i și motivându-i să se implice și să valorifice aceste importante aspecte ale cercetării științifice. Punctul forte al turului virtual l-a constituit nanosatelitul „TUMnanoSAT”, elaborat în cadrul CNTS-UTM, care se află la ultima etapă de testări complexe, urmând ulterior ca acest prim satelit al Republicii Moldova să fie lansat în spațiu.

În acest sens, în iunie 2019, echipa CNTS a fost selectată de Japan Aerospace Exploration Agency și United Nations Office for Outer Space Affairs pentru runda a IV-a a Programului KiboCUBE pentru lansarea nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională cu ajutorul modulului experimental japonez KiboCUBE”, au explicat cei de la UTM.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button