fbpx

foto | #BAC2019: Șapte cărți recomandate de tinerii absolvenți din Moldova pentru pregătirea de examenul la Limba română

Au mai rămas zile numărate până la sesiunea de Bacalaureat din acest an, așa că am decis să-ți oferim o mână de ajutor pentru pregătirea de examenul la Limba și literatura română. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, am ales să-ți sugerăm o listă de cărți, recomandate de tinerii absolvenți din Moldova, cu ajutorul cărora vei putea recapitula tipologia personajelor, ortografia cuvintelor și expresiile, dar și modalitatea de formulare a gândurilor.

Romanul „Mara”, de Ioan Slavici

Foto: amazon.fr

Romanul prezintă eforturile văduvei Mara de a asigura o existență îndestulată copiilor ei, Persida și Trică. Este despre dragostea de mamă, care-și iubește copiii ca ochii din cap iar, Mara, femeia masivă, precupeață, văduva cu doi copii, care stă zilnic și face comerț, strânge banii în 3 ciorapi: pentru trecerea ei, pentru Persida și pentru Trică . Este o carte despre viață, care ne învață să prețuim ce avem, să ne iubim părinții și să le mulțumim pentru tot ce fac pentru noi.

Romanul „Ion”, de Liviu Rebreanu

Foto: carturesti.ro

Romanul „Ion” este o monografie a realităților satului ardelean de la începutul secolului al XX-lea, ilustrând conflictul generat de lupta aprigă pentru pământ, într-o lume în care statutul social al omului este stabilit în funcție de averea pe care-o posedă, fapt ce justifică acțiunile personajelor. Ion este personajul principal care este plin de mândrie și răutate. Romanul se termină trist, cu moartea lui Ion și a Anei.

Romanul „Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu

Foto: amazon.com

„Pădurea spânzuraților” este un roman de război și de analiză psihologică. Este un univers dominat de război și pândit de perspectiva morții prin spânzurare, prezentată chiar din primele scene ale romanului. Acțiunea romanului se petrece în timpul Primului Război Mondial. Romanul prezintă dilema morală a lui Apostol Bologa, un tânăr ofițer român din Armata Austro-Ungară, ce este trimis să lupte pe Frontul Românesc împotriva conaționalilor săi. Romanul a obținut „Marele premiu al romanului” acordat în 1924 de Societatea Scriitorilor Români și a fost tradus în peste douăzeci de limbi străine.

Romanul „Enigma Otiliei”, de George Călinescu

Foto: librariaeminescu.ro

Romanul este scris în proză, de mare întindere, cu o acţiune ce se desfăşoară pe mai multe planuri, cu un număr mare de personaje şi un conflict puternic.

Tema operei este prezentarea unor aspecte ale burgheziei bucureştene de la începutul secolului XX, ceea ce determină caracterul citadin şi social al operei. Romanul prezintă formarea unui tânăr, care înainte de a-şi face o carieră, trăieşte experienţa iubirii şi a relaţiilor de familie.

Romanul „Tema pentru acasă”, de Nicolae Dabija

Foto: unica.md

Este un roman despre drama deportaților basarabeni și despre credința în Dumnezeu care i-a ajutat să o depășească. Tragedia unor oameni nevinovați, umiliți de regimul comunist pentru simplul fapt că gândeau altfel. O povestire care te captivează prin descrierea realitatii dure de altădată.

Drama „Apus de Soare”, de Barbu Ștefănescu-Delavrancea

Foto: libris.md

„Apus de soare” este o dramă istorică, fiind o lucrare scrisă pentru a fi reprezentată pe scenă, cu un conținut grav, conflicte puternice și cu un deznodământ trist. Este o piesă de teatru din 1909, o dramă în patru acte, iar acțiunea are loc în perioada 1503-1504.

„Ghid ortografic și ortoepic al limbii române. Exerciții, texte și soluții”, de Gheorghe Vasilache

Foto: libris.md

Acest dicționar este foarte util celor care vor să se exprime corect, precum și celor ce doresc să-și testeze cunoștințele de limbă română. Bine sistematizată și clară, cartea conține noțiuni teoretice, exerciții și teste pentru consolidarea și verificarea cunoștințelor, rezolvări, iar la final – indexuri cu modificările suferite de unele cuvinte, conform noului Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române.

Autoare: Mariana Rusu, stagiară

Articole asemănătoare

Back to top button